[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Suma cheltuita pe cardurile Visa in tarile UE a fost de 242 miliarde Euro in T3

29 noiembrie 2010

29 noiembrie 2010 – Suma cheltuita pe cardurile Visa de debit, credit si prepaid in toate cele 27 de tari membre UE in T3 a fost de 242 miliarde euro, fata de 202 miliarde euro in T3 2009. Chiar daca cea mai recenta crestere a permis continuarea revenirii consumului – o tendinta evidenta in ultimul an – rata de crestere se situeaza sub media inregistrata inainte de criza financiara.

Cheltuielile facute de consumatorii din Europa au crescut cu 1,2% in cel de-al treilea trimestru (T3) al anului 2010 fata de acelasi trimestru al anului 2009, conform raportului Visa privind Tendintele de Consum din Europa, realizat in colaborare cu Markit, o companie specializata in analize de business si indicatori economici.

Potrivit Raportului, cea mai scazuta rata de crestere anul acesta s-a inregistrat in T3, ceea ce indica doar o contributie marginala a consumului gospodariilor la PIB UE in T3. In T1 si T2, cresterea fata de anul anterior a ajuns la 2,6%, respectiv 1,9%. Chiar daca cea mai recenta crestere a permis continuarea revenirii consumului – o tendinta evidenta in ultimul an – rata de crestere se situeaza sub media inregistrata inainte de criza financiara.

Raportul arata ca suma cheltuita pe cardurile Visa de debit, credit si prepaid in toate cele 27 de tari membre UE in T3 a fost de 242 miliarde euro, fata de 202 miliarde euro in T3 2009. Aceasta valoare nu este ajustata cu factori precum emiterea cardurilor, preferinte de plata si inflatie. Sumele scot in evidenta importanta ajustarii datelor, deoarece cresterea de 19,6% semnaleaza o preferinta tot mai clara a consumatorilor europeni de folosire a cardurilor, in special a cardurilor de debit.

Valoarea medie a tranzactiilor pe teritoriul UE a inregistrat o usoara scadere, ajungand la 50,8 euro, de la 51 euro acum un an. In T3 2007, valoarea medie a tranzactiei era de 54,8 euro. Se observa astfel o tendinta generala de scadere a valorii medii a unei tranzactii pe card, in concordanta cu o tot mai clara preferinta a consumatorilor si a comerciantilor spre tranzactii cu cardul cu valori mai scazute.

In general, nivelul cheltuielilor gospodariilor a inregistrat o scadere pe teritoriul UE. Deloc surprinzator, unele dintre economiile zonei Euro care intampina cele mai mari dificultati, printre care Grecia si Irlanda, au inregistrat scaderi foarte semnificative ale cheltuielilor, reflectand astfel dificultatile economice grave cu care se confrunta aceste tari in prezent. Cu toate acestea, cifrele pentru Europa de Est, inclusiv Republica Ceha, Ungaria si Polonia, au fost mai bune, la fel ca datele pentru Franta si Marea Britanie, unde nivelul de crestere al cheltuielilor a fost solid.

Raportul, care se bazeaza pe analiza tranzactiilor efectuate cu cele 227 de milioane de carduri Visa de debit, credit si prepaid, aflate in prezent in circulatie, a identificat o corelare puternica intre datele Visa si cifrele Comisiei Europene privind increderea consumatorilor. De asemenea, a relevat o revenire usoara a ratei cheltuielilor la nivel de gospodarii. Pentru inceputul anului 2011 se estimeaza o rata moderata de crestere, datorita efectului combinat al cresterii somajului cu cel al masurilor de austeritate guvernamentale aplicate pe intregul continent.

Datele statistice ale Visa indica o usoara crestere a ratei oficiale a cheltuielilor gospodariilor si a valorii PIB, indeosebi in 2009, cand datele indicasera deja ca recesiunea a depasit momentul de maxim.

Phil Symes, Director Financiar al Visa Europe, a declarat: „In prima jumatate a acestui an am constatat o crestere clara a ratei cheltuielilor de consum, pe masura ce economiile europene si-au revenit din recesiune. Nu a fost deloc surprinzator faptul ca aceasta revenire initiala a cheltuielilor de consum a incetinit acum din cauza impactului masurilor de austeritate si a somajului asupra gradului de incredere al consumatorilor.

„Economiile cu cele mai mari dificultati din zona Euro, in special Grecia si Irlanda, au inregistrat unele dintre cele mai mari scaderi ale ratei cheltuielilor. Situatia este mult mai buna in unele economii europene mari, printre care Franta, Marea Britanie, dar si in Europa de Est, unde s-a inregistrat o crestere relativ solida. Preconizam ca nivelurile generale ale cheltuielilor le vor depasi pe cele inregistrate in 2009, dar consumatorii europeni dau dovada de precautie pe masura ce intregul continent se indreapta usor spre revenire.

„In ultimii zece ani s-a inregistrat o crestere semnificativa a utilizarii cardurilor pe teritoriul Europei, unde peste 1 euro din 9 euro se cheltuieste in prezent de pe un card Visa. Cardurile de debit, in special, devin metoda preferata de plata a multor consumatori, inlocuind numerarul si cecurile. Acest lucru arata ca sumele cheltuite pe card reprezinta un indicator tot mai clar al cheltuielilor de consum totale, adaugandu-se la cifrele oficiale.”

Chris Williamson, Economist Sef  Markit, a declarat:

„Datele despre sumele cheltuite pe cardurile Visa reprezinta inca o dovada a fragilitatii revenirii economice din Europa. Desi cresterea cheltuielilor in Franta si Marea Britanie este un factor incurajator, o continua scadere in Germania duce la mentinerea unor niveluri relativ scazute a consumului general al gospodariilor din Europa. Prin urmare, este foarte probabil ca aceasta crestere sa fie la fel de scazuta pe viitor, depinzand in principal de vanzarile la export in Asia si SUA.

„Scaderea cheltuielilor in tari periferice axate pe masuri de austeritate, cum ar fi Irlanda si Grecia, este un factor deosebit de ingrijorator. Desi nu este foarte surprinzator, datele consolideaza temerile legate de faptul ca masurile fiscale tot mai stricte vor readuce aceste tari intr-o recesiune si mai profunda.”

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?