[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Studiu: doar 3 din 10 IMM-uri din Romania au un card de business – numai o treime declara ca foloseste online banking

22 decembrie 2014

Peste 80% dintre platile firmelor mici si mijlocii din tara sunt in numerar si numai o treime foloseste online banking, potrivit unui studiu Visa Europe despre comportamentul de plata al IMM-urilor. Vestea buna este ca totusi, o treime dintre managerii acestor firme fac plati cu cardul. Vestea proasta este ca folosesc cardurile personale pentru platile pe firma si nu un card de business.

“In general, interactiunea cu banca se limiteaza in principal la depunerea si retragerea de numerar”, potrivit sursei citate.

Doua treimi dintre IMM-uri detin un singur cont bancar, iar 70% dintre firmele care detin unul sau mai multe conturi curente prefera sa lucreze cu o singura banca. De asemenea, studiul arata ca peste 50% dintre IMM-uri intampina dificultati in gestionarea fluxului de numerar, iar aproape 60% considera o provocare sa tina o evidenta clara a finantelor.

Autorii studiului declara ca se observa o crestere a gradului de utilizare a operatiunilor de online banking in conditiile in care (numai) o treime dintre IMM-uri apeleaza la aceste servicii pentru plati curente sau transferuri bancare,

„Este nevoie de o relatie mai apropiata intre IMM-uri si banci, care sa depaseasca barierele unei simple comunicari la ghiseu si sa raspunda nevoii reale de informare si consiliere in privința utilizarii serviciilor bancare. Din pacate, numai 3 din 10 IMM-uri spun ca au un card business si aproape o treime dintre manageri isi folosesc cardurile personale pentru platile realizate pe firma, ceea ce ingreuneaza evidența cheltuielilor si pune presiune pe veniturile lor personale „, a declarat Catalin Cretu, director subregional pentru Romania, Croatia si Slovenia al Visa Europe.

In ceea ce priveste comportamentul de plata, numerarul continua sa fie cea mai raspandita forma de plata in Romania, avand in vedere ca 80% dintre platile realizate de firmele mici si mijlocii din tara sunt realizate in cash. Spre deosebire, in Polonia doar 29% la suta dintre IMM-uri aleg sa faca plati cu numerar, in timp ce 23% prefera sa efectueze tranzactii cu cardul, iar aproape jumatate dintre ele aleg alte tipuri de tranzactii electronice.

Studiul Visa Europe a fost realizat in prima jumatate a anului 2014 in randul a peste 600 de firme mici si mijlocii inregistrate în Romania, cu 0-49 de angajati, din domenii de activitate variate cum ar fi constructii, industria prelucatoare, comert en gros si en detail, HORECA, transporturi si comunicatii, servicii de business. Metodologia a inclus atat o parte de cercetare cantitativa cat si una calitativa, constand in interviuri cu un esantion reprezentativ de proprietari si reprezentanti ai IMM-urilor care iau deciziile financiare pentru firma.

Mai multe detalii gasiti in comunicatul de presa

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?