[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Studiu Revolut: Cum gestioneaza romanii banii in cuplu? Fonduri la comun, conturi separate sau bugete transparente?

24 februarie 2023

Cât de importanți sunt banii într-o relație și cum vorbesc românii despre ecuația bani+iubire=? Revolut, super-aplicația financiară cu peste 27 de milioane de clienți în întreaga lume, si opeste 2,6 milioane de clienti retail in Romania, a întrebat peste 1.000 de români despre cum se împacă iubirea cu lista de cheltuieli în cuplu sau familie.

Sunt banii un subiect ocolit în relațiile de iubire sau în familie?

Românii sunt tot mai conștienți că o abordare sănătoasă a viziunii despre bani și bugetele personale contribuie la un parteneriat avantajos în cuplu și la o relație bună (58%). Asta spun cei 1.000 de participanți la un studiu realizat, în octombrie 2022, de Revolut și Dynata.

Dar sunt și alte opinii, minoritare, însă. Astfel, 8% dintre respondenți au declarat că banii nu au fost niciodată un subiect important de discuție în cuplu, dar poate deveni unul în vremuri de recesiune economică sau criză. 4% dintre respondenți apreciază că discuțiile despre bani au sens doar dacă există bunuri partajate în cuplu. Totuși, 11 % dintre respondenți spun că banii nu ar trebui să aibă nimic de-a face cu iubirea deoarece sentimentele sunt mai importante și nimic nu ar trebui să stea în calea fericirii celor care se iubesc. Nici chiar co-proprietățile.

La comun sau separat?

În vremuri de criză economică, românii sunt foarte atenți la bugetele lor: 30% dintre respondenți au declarat că își urmăresc cu mare atenție fondurile și chiar știu cum să își crească averea în perioade de recesiune, prin investiții și economisire.

51% dintre cei incluși în studiu au declarat că reușesc să își gestioneze cheltuielile casei fără dificultate, în timp ce 29% au indicat că își verifică săptămânal conturile din bănci, mai ales cu ajutorul soluțiilor de digital banking, cum este și Revolut.

Cum își împart cuplurile cheltuielile cuplurile, atunci când locuiesc împreună?

37% dintre respondenți au declarat că împart 50%/50% cheltuielile. Pentru 29% dintre respondenți, nu există o regulă clară, facturile fiind achitate de oricare dintre cei doi, în ordinea în care acestea le parvin. Există și situația a treia, în care unul dintre membrii cuplului, cel care câștigă net mai mult, plătește mai mult (18%). Cum cele mai multe costuri sunt în sarcina celui care câștigă mai mult, și proporția privind plățile realizate variază – 30 / 70 sau 40 / 60. Există, totuși, și o altă categorie de cupluri (6%)  – cele în care unul dintre parteneri plătește chiria și celălalt suportă cheltuielile săptămânale ale gospodăriei.

Doar un mic procent de 1,5% dintre respondenți declară că mai sunt ajutați financiar de părinți, iar acest procent este ușor mai ridicat la categoria de vârstă 25-34 (5% dintre respondenții din această categorie de vârstă) și în special la cei care trăiesc în sud-vestul țării (Oltenia).

Conturi comune

74% dintre români preferă conturile bancare comune cu partenerul de viață, iar 49% dintre respondenții la chestionar aplică deja acest principiu.

Mai puțin de 19% dintre respondenți ar prefera să-și păstreze conturile bancare și bugetele complet separate. În acest caz, procentul femeilor și cel al bărbaților sunt aproape egale (18% femei/ 20% bărbați) și tendința este vizibilă mai ales la consumatorii din segmentul 25-34 de ani (24%). Românii care trăiesc în sudul țării (Muntenia) prezintă o favorabilitate mai ridicată față de conturile comune (57%), în timp ce procentul cel mai mare de răspunsuri în favoarea finanțelor personale separate s-a înregistrat la respondenții din centrul țării (26%).

Un sfert dintre respondenți (25%) aleg compromisul: un cont comun pentru chirie și cheltuielile curente, dar un cont separat pentru toate celelalte cheltuieli. Femeile în special par să prefere această soluție (29% dintre respondente și 20% dintre respondenți). Revolut le oferă cuplurilor posibilitatea de a economisi în Seifuri (pușculițe digitale) comune sumele necesare pentru obiectivele de cuplu precum vacanțe, cheltuieli importante sau experiențe pe care să le împărtășească cei doi.

Există și o minoritate de 5% care nu discută despre aceste aspecte în cuplu, gestionarea banilor nefiind deloc una dintre preocupările acestora. Cu cât se înaintează în vârstă, cu atât aceste aspecte legate de cheltuielile comune/ bani comuni devin mai puțin importante pentru cupluri și subiectul pare că nu există pentru cei doi  (1% în segmentul de vârstă 25-34 de ani față de  7% în segmentul 65+).

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?