[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Studiu: Raportat la venituri, romanii au cel mai mare buget alocat pentru Craciun dintre toti europenii

3 decembrie 2015

Luna decembrie va aduce pentru banci nu numai reducerea comisioanelor de intechange ci si cea mai buna perioada de consum pe card, cand se vor inregistra cele mai mari volume tranzactionate. Studiul ING privind cheltuielile de Craciun si Anul Nou, la care au participat peste 13.000 de persoane, releva faptul ca, raportat la venituri, romanii sunt cei care intentioneaza sa cheltuiasca cel mai mare procent din veniturile lunare nete, respectiv 32%. Republica Ceha (25%) si Marea Britanie (15%) ii urmeaza in ceea ce priveste cheltuielile de Craciun in raport cu venitul net.

Din perspectiva sumelor nominale cheltuite, britanicii sunt in topul celor mai mari cheltuitori din Europa in perioada sarbatorilor, acestia intentionand sa cumpere cadouri de 420 de euro de persoana, cu 17% mai mult decat in SUA.

Urmatorii mari cheltuitori sunt cei din Statele Unite ale Americii (360 euro) si Luxemburg (300 euro), in timp ce Australia (200 euro) se plaseaza la jumatatea clasamentului alaturi de Germania, Spania si Italia (200 euro).

„Desi locuitorii Marii Britanii sunt dispusi sa cheltuiasca cel mai mult, studiul arata ca romanii sunt cei care intentioneaza sa aloce pe cheltuielile de Craciun cel mai mare procent din veniturile lunare nete. Acestia intentioneaza sa investeasca 110 euro pe cadourile de Craciun, chiar daca suma se ridica la aproximativ 32% din venitul lunar net”, sustin autorii studiului.

Conform studiului ING ‘Liga cheltuielilor de Craciun’, in Europa, cheltuielile de Craciun raman constante, in pofida imbunatatirii situatiei economice in multe tari europene. Cetatenii din Marea Britanie se pregatesc sa cheltuiasca cel mai mult pe cadourile de Craciun din acest an, comparativ cu cei din restul Europei, SUA si Australia.

Cu toate ca situatia economica s-a imbunatatit in cea mai mare parte a Europei, studiul releva ca majoritatea europenilor isi mentin in acest an o abordare prudenta privind cheltuielile de Craciun si intentioneaza sa investeasca o suma similara cu cea cheltuita in 2014. Doar unul din sase europeni (16%) intentioneaza sa cheltuiasca mai mult in 2015.

In plus, o treime din europeni (33%) au economisit pentru Craciunul din acest an, cei mai multi fiind cei din Marea Britanie (43%) si Romania (42%). In plus, mai putin de unul din zece persoane din Europa (9%) s-a indatorat pentru cheltuielile de Craciun anul trecut, ceea ce arata ca majoritatea au o abordare prudenta. Cu toate acestea, britanicii si romanii s-au indatorat mai mult decat restul Europei (cu 15%, respectiv 16%).

In timp ce unii declara ca sunt dornici sa isi planifice cheltuielile si sa economiseasca, studiul arata ca aproape jumatate dintre europeni nu au inca un buget clar pentru Craciun si nu stiu cat de mult vor cheltui in final. Potrivit studiului, 40% dintre romani sunt nehotarati cu privire la cat vor cheltui pentru sarbatori.

Nemtii sunt cei care declara in numar cel mai mare ca vor stabili un buget clar pentru Craciun (63%), in timp ce locuitorii din Polonia si Belgia (50%) nu sunt siguri ca vor face acest lucru.

„Diferentele culturale in modul in care europenii sarbatoresc Craciunul, precum si factorii economici, influenteaza cel mai probabil valoarea si proportia veniturilor cheltuite in aceasta perioada. De exemplu, cheltuielile mai mici din Belgia si Olanda ar putea fi explicate prin faptul ca acestia sarbatoresc Sinterklaas la inceputul lunii decembrie”, se mentioneaza in studiu.

Studiul releva ca, atunci cand sunt comparate cheltuielile din Statele Unite cu cele din Europa, ies la iveala diferente semnificative. ‘Cu toate ca majoritatea celor din SUA isi cunosc bugetul pentru cadourile de Craciun (67%), ei sunt si cei mai predispusi sa se indatoreze pentru a sarbatori Craciunul. Unul din cinci locuitori SUA (20%) a apelat anul trecut la credit pentru a acoperi costurile de sarbatori. in plus, mai mult de un sfert din americani (27%) intentioneaza sa cheltuiasca o suma mai mare in acest an, comparativ cu 2014’, sustin autorii studiului.

Sursa: agerpres.ro

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?