[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Studiu global: in medie, utilizatorii de Internet pierd 476 de dolari in urma unui atac informatic

25 ianuarie 2017

Avand in vedere ca varietatea si complexitatea amenintarilor financiare online impotriva utilizatorilor cresc, pierderile din fraude online, furturi de identitate si compromiterea conturilor ajung acum la miliarde de dolari in fiecare an, potrivit Kaspersky. „Suma este, in realitate, si mai mare pentru ca multe cazuri nu sunt raportate.”

O cercetare la nivel global, realizata online de B2B International in august 2016, in randul a 12.546 de persoane (cu varsta de minim 16 ani) din 21 de tari, arata cat de costisitoare sunt aceste atacuri pentru utilizatorii de Internet si cat de profitabile au devenit pentru infractorii cibernetici. Cercetarea arata ca, in medie, utilizatorii de Internet pierd 476 de dolari in urma unui atac, iar o persoana din zece, dintre cele participante la studiu, a spus ca a pierdut mai mult de 5.000 de dolari, potrivit „Consumer Security Risks Survey 2016”.

Marea majoritate a utilizatorilor de Internet declara ca fac tranzactii financiare online (81%) si aproape jumatate (44%) pastreaza informatii financiare pe dispozitivele lor, conectate la Internet. Numarul de infractori cibernetici creste direct proportional cu numarul de utilizatori care isi administreaza banii online, de aceea o protectie eficienta este foarte importanta. Cu toate acestea, doar 60% dintre utilizatorii de Internet isi protejeaza toate dispozitivele.

Este posibil ca atitudinea legata de siguranta online sa fie influentata de conceptia gresita ca banii pierduti le vor fi returnati automat. Aproape jumatate (45%) dintre participanti spun ca impresia lor este ca vor fi despagubiti de banci, intr-o situatie de infractionalitate cibernetica, fara nicio problema. Studiul arata, insa, ca 52% dintre cei afectati nu si-au primit integral banii furati.

“Infractorii cibernetici cauta mereu noi modalitati de a profita si a insela utilizatorii, de aceea este important sa fiti tot timpul in alerta”, spune Vyacheslav Zakorzhevsky, Head of the Anti-Malware Research Team la Kaspersky Lab. “Infractorii cibernetici pot actiona prin intermediul programelor malware, al phishing-ului sau al altor tehnici. Nu presupuneti ca va veti recupera automat banii daca veti fi printre cei vizati de infractori. Cea mai buna metoda de a va proteja banii in mediul online este sa va asigurati ca nu veti fi una dintre victime, iar pentru acest lucru noi recomandam programe specializate care va protejeaza datele si identitatea.”

Iata cateva grafice din studiul amintit:

terminale cu antivirus

 

 

activitati online pe tip de terminale

 

 

ingrijorare la adresa amenintarilor online

 

 

ce stocheaza utilizatorii pe tip de terminale

 

 

probleme cauzate de utilizarea internetului

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?