Studiu: cosul minim de consum lunar pentru un trai decent al unei familii de 4 persoane este de 1.450 euro

1 noiembrie 2018

În perioada iulie-septembrie 2018, Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții au derulat o cercetare la nivel național pentru fundamentarea unui coș minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României.

În urma cercetării realizate, pe baza prețurilor colectate în perioada 10-14 septembrie 2018, s-a stabilit că valoarea coșului de consum pentru un trai decent pentru familia de referință este de 6.762 lei pe lună. Valoarea coșului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulți și un copil este de 5.551 lei pe lună, pentru o familie de doi adulți fără copii este de 4.146 lei pe lună, iar coșul minim pentru un trai decent pentru o persoană adultă este de 2.552 lei pe lună.

Conform standardelor internaționale, coșul minim de consum pentru un trai decent este estimat în valoare lunară pentru nevoile unei familii de doi adulți și doi copii. In studiu s-a presupus că familia locuiește în mediul urban, că adulții sunt ambii salariați cu venituri sub medie și vârstele cuprinse între 35 și 45 de ani. De asemenea, s-a presupus că unul dintre copii are vârsta cuprinsă între 12 și 14 ani și celălalt între 8 și 10 ani.

Ce înseamnă trai decent?
La un nivel general, autorii studiului au definit traiul minim decent ca situația în care nevoile biologice și sociale generale la un moment dat sunt acoperite. Mai concret, în baza interviurilor de grup și a definițiilor date de cercetările de referință la nivel european, traiul decent poate fi descris ca fiind o situație în care o familie, printre multe altele, își poate plăti fără dificultăți facturile curente (întreținere, energie, apă, telefon etc.) si își poate constitui un fond de economii pentru a putea procura bunuri scumpe de lungă folosință (de exemplu, avansul la procurarea locuinței) sau pentru a acoperi cheltuieli extraordinare ocazionale sau neprevăzute, inclusiv pentru a avea posibilitatea de a-și ajuta apropiații în caz de nevoie.

„90% din adulţii din România au venituri mai mici decât acest 2.500 de lei, ca să îl iau rotunjit, ceea ce înseamnă că 90% din populaţia României nu are banii necesari pentru un a duce un trai minim decent”, a spus Victoria Stoiciu, coordonator de programe la Fundaţia Friedrich Ebert România, în cadrul conferinţei de prezentare a rezultatelor studiului.

Studiul complet poate fi consultat aici

 

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Constantin Rotariu – cofondator & COO Bitcoin Romania

In prezent, fiind o piata cu o volatilitate foarte mare, cu multi traderi sezonieri care incearca sa profite de aceasta volatilitate, volumul a crescut mult. Sunt zeci de milioane de euro pe luna tranzactionati prin Bitcoin Romania, pe toate produsele noastre, pe platforma online si prin ATM-uri. S-a dovedit ca bitcoin este un activ de stocare pe termen lung iar cei care au facut profitul cel mai mare sunt cei care au avut rabdare, de la trei ani in sus.

Afla aici sfaturile expertului

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?