[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Studiu: cel putin 10% dintre companii spun ca nu dau carduri de business pentru ca „este imposibil sa restrictionezi accesul angajatilor la contul companiei”

10 martie 2016

La comanda Edenred, Mercury Research a efectuat un studiu pentru a vedea cum sunt gestionate cheltuielile de calatorie si protocol de catre angajati. Studiul a avut la baza un esantion de 446 companii cu urmatorul profil: din zona urbana, cu minim 10 angajati, si cu o cifra de afaceri de peste 100.000 euro, cu calatorii in tara si strainate, ce activeaza in unul din urmatoarele sectoare: industrie, constructii, transport, retail, servicii, hoteluri si restaurante.

Cu un asemenea esantion, a rezultat ca, in medie, 97% dintre angajati calatoresc in tara si 68% dintre acestia calatoresc in strainatate. Din perspectiva frecventei calatoriilor, a reiesit ca 60% dintre angajati calatoresc lunar cu numeroase plecari saptamanale.

Cum sunt alocati banii de catre companie, angajatilor care pleaca in aceste calatorii? Numerarul este metoda de plata utilizata cel mai des pentru acoperirea cheltuielilor de deplasare, de catre toate companiile indigerent de dimensiune si sectorul in care activeaza.

studiu Mercury 2013 metope de plata companii

Desi printre avantajele utilizarii cardurilor se numarar evitarea acordarii de bani numerar, respondentii considera ca acestea nu sunt usor de utilizat.
studiu Mercury 2013 perceptia cardurilor
Comisioanele ridicate si imposibilitatea de a restrictiona accesul la contul bancar al companiei sunt principalele dezavantaje ale cardurilor bancare.
studiu Mercury 2013 perceptia cardurilor bis
Acest studiu a stat la baza lansarii solutiei Spendeo, care presupune gestionarea cheltuielilor de calatorie si protocol ale angajatilor, folosind un card prepaid, o aplicatie mobile si o platforma online. Mai multe detalii gasiti aici.

Studiul a fost efectuat in 2013. Avand in vedere dinamica in schimbarea atat a comportamentului de utilizare a instrumentelor de plata cat si a legislatiei, reprezentativitatea acestui studiu astazi este relativa.

In acest moment, bancile pot restrictiona un card la utilizare atat la ATM cat si la POS, prin numar maxim de tranzactii/zi si valori maxime per tranzactii si pe zi. Restrictionarile nu au ajuns inca la intervale orare sau zile (de ex. nu se folosesc decat de luni pana vineri intre 09.00 si 18.00) sau chiar pe tip de comerciant insa bancile pot face dezvoltari in acest sens daca exista cerere.

 

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?