[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Studiu ARIES Transilvania: institutiile publice cred cel mai mult in avantajele digitalizarii, la polul opus fiind companiile private de mici dimensiuni

14 decembrie 2018

Pentru aproximativ 90% dintre companiile din regiunea Nord-Vest, digitalizarea a determinat îmbunătățirea avantajul competitiv și al portofoliului de clienți, menținând un număr constant de angajați, potrivit studiului „Cererea și oferta de digitalizare” comandat de ARIES Transilvania – Asociația Română pentru Industria Electronică și Software – Filiala Transilvania și clusterul Transilvania IT.

Companiile din aceasta regiune investesc anual, în medie, 12% din cifra de afaceri pentru digitalizare. Ponderea cifrei de afaceri curente datorate digitalizării este de circa 18%, un indicator al profitabilității sale potențiale.

Studiul a fost realizat în rândul a 103 companii de IT, 550 de companii din alte sectoare și 51 de instituții publice din regiunea de Nord-Vest a țării, în perioada 1 septembrie – 15 octombrie 2018, de către Encore Research, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca.

Concluziile sunt reprezentative la nivel național, procentul investițiilor în digitalizarea afacerilor fiind similar și în celelalte regiuni din România, pe fondul unui nivel concurențial tot mai ridicat.

Conceptul de digitalizare este unul cunoscut în mare și foarte mare măsură de circa 40% dintre reprezentanții companiilor private sau ai instituțiilor publice. Dacă acest procent este mai ridicat în cazul instituțiilor publice (53%) sau al companiilor cu cifră de afaceri de peste 6 mil. lei (41%), existența unui departament de IT nu afectează gradul de cunoaștere a digitalizării. Astfel, informația despre digitalizare ajunge la decidenți prin variate canale de comunicare, nu numai prin cele specializate.

În ce măsură cunoașteți conceptul de digitalizare?

Încrederea în avantajele aduse de digitalizare, firesc, este mai ridicată în rândul reprezentaților organizațiilor publice și ai companiilor mari.

Distributia increderii percepute in digitalizare in functie de cifra de afaceri

Estimare: Digitalizarea în următorii 5 ani 

Afacerile digitalizate vor crește în proporție de 35 – 40% în următorii 5 ani, potrivit intențiilor respondenților. 36% dintre companii se văd digitalizate în maximum 2 ani, 30% alocă minimum 3 ani pentru finalizarea acestui proces, iar alte 30% nu se arată interesate de digitalizare.

Ofertă diversificată de servicii de digitalizare

De partea cealaltă, a companiilor de IT care oferă servicii de digitalizare, oferta este una diversificată, cuprinzând în special aplicații destinate segmentelor de content & document management, consumer software, ecommerce, cloud, analiză de business, creșterea mobilității sau securitate.

În medie, 76% din cifra de afaceri (> 2 miliarde de lei) a companiilor IT din regiunea de Nord-Vest a țării o reprezintă vânzările de produse destinate digitalizării. 75% din oferta industriei de IT din Nord-Vest acoperă servicii de sprijin al afacerilor și comerțul electronic. Domeniile educație și administrație publică sunt mai puțin acoperite.

Obstacolele identificate în vânzarea soluțiilor de digitalizare sunt necunoașterea beneficiilor digitalizării, rezistența la schimbare, lipsa de pregătire și bugetele restrânse alocate acestui capitol. În acest context, companiile din IT se orientează spre segmentul matur, conștient de avantajele digitalizării și mai puțin către companiile mici.

Care ar fi principalele obstacole pe care organizația /
compania dvs. le-ar întâmpina în implementarea digitalizării?

„Probabil că singura modalitate de a amplifica productivitatea și inovația în toate industriile este educația. Trebuie să creștem gradul de informare privind beneficiile incontestabile ale digitalizării, un prim pas foarte important în această direcție fiind studiul publicat de clusterul Transilvania IT și ARIES Transilvania”, adaugă Voicu Oprean, președintele ARIES Transilvania.

Metodologie
Metoda de culegere a datelor – Sondaj de opinie
Universul investigat – Companii și instituții publice din regiunea de dezvoltare Nord-Vest.
Eșantion – studiu realizat în rândul a:
– 103 companii de IT din regiunea de dezvoltare Nord-Vest. Marja maximă de eroare este de +/- 8%,
– 550 companii din alte domenii de activitate decât IT și 51 instituții publice, din regiunea de dezvoltare Nord-Vest. Marja maximă de eroare este de +/- 4%.
Culegerea datelor s-a realizat CATI/CAWI, în perioada 01 septembrie-15 octombrie 2018.
Datele au fost ponderate în raport cu structura populațiilor investigate.

Despre ARIES Transilvania
ARIES Transilvania, Cluj-Napoca, cuprinde 95 de membri: companii, administrații publice locale, universități, institute de cercetare, instituții catalizator şi alte organizații preocupate de inovare, internaționalizare, schimb de bune practici etc. ARIES Transilvania conectează cei mai importanți actori ai ecosistemului regional.
Despre Transilvania IT Cluster
Transilvania IT Cluster, lansat în 2013 de către ARIES Transilvania sub numele iTech Transilvania, include în prezent 85 de membri, cumulând o cifră de afaceri de peste 210 milioane de euro și peste 5.000 de angajați. Transilvania IT Cluster deține Certificarea Gold Label.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?