Cele trei bănci au un portofoliu cumulat de circa 1,4 milioane de carduri de credit, in conditiile in care numarul total de astfel de produse valide in circulatie este de aproximativ 2,9 mil, potrivit datelor centralizate de BNR – cel mai ridicat nivel de dupa declansarea crizei in 2008.
In ultimii trei ani, portofoliul de carduri de credit a inregistrat o crestere de 18,7%, ceea ce inseamna un plus de peste 450.000 la stocul de carduri valide in circulatie. Graficul de mai jos anticipeaza aplatizarea care va surveni in cursul anului 2019.
In prezent, lider este Raiffeisen, cu o cotă de piaţă de peste 17%. „La finalul lunii septembrie 2018 austriecii aveau în portofoliu peste 490.000 de carduri de credit, numărul cardurilor nou emise fiind în creştere cu 10% faţă de luna septembrie 2017.”, scrie ZF.
La aceasta crestere a contribuit si parteneriatul cu eMag, banca reusind sa emita peste 10.000 de carduri de cumpărături eMAG – Raiffeisen Bank în primele şase luni de la lansarea pe piaţă a acestui produs financiar.
Raiffeisen este urmată în topul băncilor cu cele mai multe carduri de credit de BNP Paribas, sucursala locală a gigantului francez cu acelaşi nume şi cea mai nouă instituţie de credit intrată în statisticile BNR. BNP Paribas avea la finalul lunii septembrie 2018 circa 470.000 de carduri de credit.
Podiumul este completat de Banca Transilvania, care a ajuns la finalul lunii septembrie la circa 410.000 de carduri de credit în portofoliu, ceea ce înseamnă o cotă de piaţă de circa 14%.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: