[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Startup-ul ceh Twisto vine in Romania, in trimestrul II. Card de cumparaturi si credit direct in aplicatie.

28 februarie 2020

Dupa extinderea in Polonia, fintech-ul din Republica Ceha anunta lansarea si in Romania, programata pentru luna mai sau iunie a acestui an. Twisto este o aplicație mobilă de plată, ce oferă opțiunea de credit și o limită pe linia de credit, conectată la un card Mastercard.

Limita de credit este de 1000 de euro în Cehia iar oficialii companiei spun că vor să ajungă la o valoare similară și în România, insa clienții vor începe de la limite mai joase de 200-300 de euro, potrivit profit.ro. Rata de dobândă la care sunt oferite împrumuturile este de 30-35% în Cehia și Polonia și urmează a fi stabilită și pentru România.


Twisto este un serviciu FinTech care a apărut pentru prima oară în magazinele online din Cehia în anul 2013. „Astăzi oferă un ecosistem de plată complet, care funcţionează în Polonia şi Cehia şi care are peste 150.000 de clienţi.”, se arata pe site-ul din Romania al companiei.

Pentru România, Twisto va lansa aplicația și cardurile, creditul instant, schimb valutar, capacitatea de a împărți o notă de plată și caracteristicile de management financiar.

„Extinderea în regiunea Europei Centrale și de Est este foarte importantă pentru noi în acest moment. Experiența din Cehia și Polonia arată că în mai puțin de șapte ani am reușit să dezvoltăm un produs care este folosit de zeci de mii de clienți pentru plățile de fiecare zi”, spune Michal Smida, directorul executiv și fondatorul Twisto, citat de start-up.ro.

Cum funcționează? Spre deosebire de alte aplicații fintech, Twisto nu are nevoie de top up de bani din contul utilizatorului. Practic, utilizatorii pot să își lege un card bancar deja existent, de la o bancă sau chiar de la Revolut, iar plățile din Twisto sunt făcute la finalul lunii. Plătești cu cardul Twisto, iar la finalul lunii ți se oferă o factură pe care o plătești integral cu cardul tău principal. De asemenea, plățile pot fi amânate de clienți.

„Cu Twisto cumperi chiar şi înainte să îţi intre salariul – și reglezi balanța contului după. Cu câteva click-uri şi fără alte penalizări. Se poate plăti cu un card clasic (din plastic) sau cu varianta sustenabilă (virtuală).”, precizeaza compania.

Twisto mai spune ca nu va percepe nicio taxă pentru administrarea contului iar cei care recomanda produsul vor fi recompensati.

„Contul şi cardul Twisto sunt gratuite. Ba chiar îţi adăugăm credite când te înregistrezi şi când recomanzi cuiva Twisto. În plus, ai la îndemână aplicaţia ultra ușor de folosit – totul gratis.”, potrivit Twisto.

La capitolul alte beneficii compania mai aminteste urmatoarele:
. Cardul Twisto nu este legat de contul tău bancar; dacă pierzi cumva cardul, îl blochezi/deblochezi direct din aplicaţie.

. evidenta cheltuielilor – după fiecare tranzacţie primeşti o notificare pe mobil, iar în secţiunea Cheltuieli (unde plăţile se şi împart automat în categorii) poţi urmări pe ce ai cheltuit cel mai mult în luna respectivă.

. impartirea cheletuielilor – cu Twisto Split poţi împărţi cheltuielile cu prietenii (chiar şi cu cei care nu au Twisto). „Durează câteva secunde”, potrivit companiei.

. cursuri valutare mai atractive – „Twisto nu este o bancă – nu adaugă nimic în plus la cursul valutar. Fiecare plată pe care o efectuezi în străinătate poate costa în acest mod cu până la 3 % mai puţin (valabil pentru magazinele online, dar şi pentru cele obişnuite).”

Obiectivele de crestere pentru 2020

Compania și-a crescut numărul de clienți de mai bine de două ori în 2019 și a ajuns la 1 milion de utilizatori ai plăților amânate. Circa 140.000 utilizează și cardul, în creștere de trei ori și jumătate față de 2018.

Twisto a ajuns la 150.000 de utilizatori în Polonia într-o jumătate de an. 90% dintre clienții polonezi au comandat și cardul, față de 60% în Cehia. Twisto vrea să ajungă la doua milioane de clienți în acest an, inclusiv ca urmare a intrării pe piața din România, și să ajungă la 350.000 de utilizatori ai cardurilor.

Când vine vorba de tranzacții, Twisto vrea să crească de patru ori în 2020, iar la nivelul volumului creșterea dorită va fi de 3,4 ori.

„Aceste cifre vor veni pe măsura creșterii din Polonia, dar și a lansării din România. Sperăm ca utilizatorii din România să folosească un card Twisto în fiecare zi”, a adaugat Michal Smida.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?