[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Sondaj Eurobarometru – Desi nu îndeplineşte niciunul dintre cele patru criterii de aderare la zona euro, România are cel mai mare procent de susţinători ai monedei euro (77%), dintre tote statele care inca nu au adoptat-o

14 iunie 2022

Comisia Europeană a publicat sondajul său anual Eurobarometru Flash privind introducerea monedei euro în statele membre care nu au adoptat încă moneda comună, desfăşurat în perioada 20-29 aprilie 2022 în România şi alte şase state membre UE,  Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria, Polonia şi Suedia.

Noul sondaj arată că există un sprijin larg faţă de moneda euro: în medie, 60 % dintre respondenţi sunt în favoarea introducerii monedei euro. Procentele cele mai ridicate, în favoarea adoptării monedei euro, s-au înregistrat în România (77 %) şi Ungaria (69 %), iar cele mai scăzute au fost în Bulgaria, Cehia (44 % în ambele ţări) şi Suedia (45 %).

Mai mult de jumătate dintre respondenți consideră că introducerea monedei comune ar avea consecințe pozitive pentru țara lor (55%). In cazul Romaniei procentul urca pana la 65%. Doar o treime dintre romanii intervioevati apreciaza ca introducerea euro va avea consecinte negative fata de 41% per total (persoane intervievate in cele sase tari)

Doua treimi dintre cei care au participat la sondaj considera ca Romania nu este pregatita sa adopte euro.

Un procent de 8% dintre romanii intervievati considera ca euro nu ar trebui adoptata niciodata ca moneda nationala (mult sub media totala de 19%) in vreme ce 12% vor ca decizia de a trece la euro sa fie amanata cat de mult posibil.

Rezultatele sondajului arată că cetățenii din statele membre care nu fac încă parte din zona euro sunt mai conștienți de euro decât înainte: 53% dintre respondenți se consideră informați cu privire la euro, față de 51% anul trecut și 44% în 2015.

Flash Eurobarometer – Introduction of the euro in the Member States not yet having adopted the common currency. Total – 7 074 interviews | 20.04 – 29.04.2022
Flash Eurobarometer – Introduction of the euro in the Member States not yet having adopted the common currency. Total – 7 074 interviews | 20.04 – 29.04.2022
Flash Eurobarometer – Introduction of the euro in the Member States not yet having adopted the common currency. Total – 7 074 interviews | 20.04 – 29.04.2022

Croația este pregătită să adopte moneda euro la 1 ianuarie 2023

Comisia consideră că Croația îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro. Prin urmare, Comisia a adoptat, de asemenea, propuneri de decizie a Consiliului și de regulament al Consiliului privind introducerea monedei euro în Croația. Aderarea Croatiei va aduce numărul statelor membre din zona euro la douăzeci.

Concluzia este prezentată în Raportul de convergență din 2022, care evaluează progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Polonia, România și Suedia în direcția aderării la zona euro. Acestea sunt cele șapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic să adopte moneda euro.

Potrivit concluziilor raportului:

. Doar Croația și Suedia îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea prețurilor.

. Toate statele membre îndeplinesc criteriul privind finanțele publice, cu excepția României, care este singurul stat membru care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv.

. Bulgaria și Croația sunt cele două state membre care îndeplinesc criteriul cursului de schimb.

. Bulgaria, Republica Cehă, Croația și Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung.

Raportul constată că Croația îndeplinește cele patru criterii nominale de convergență și că legislația sa este pe deplin compatibilă cu cerințele tratatului și cu Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale/BCE.

Evaluarea Comisiei este completată de Raportul de convergență al Băncii Centrale Europene (BCE). Rapoartele de convergență sunt publicate o dată la doi ani sau atunci când există o cerere expresă din partea unui stat membru de a i se evalua nivelul de pregătire pentru aderarea la zona euro, cum a fost, de exemplu, cazul Letoniei în 2013.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?