[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Sondaj Deloitte, cum vad PSD2 bancile din Romania: ”va genera o competitie semnificativa in urmatorii doi-trei ani”

10 noiembrie 2017

Cu ocazia intrarii in vigoare in 2018 unei noi directive europene privind serviciile de plata, Deloitte Romania impreuna cu Reff & Asociatii, au efectuat un sondaj in randul institutiilor de credit, companiilor fintech si comerciantilor, pentru a lua pulsul sistemului financiar, conform informatiilor prezentate in comunicatul de presa emis de catre companie si citat de Wall-Street.ro.

Concluziile sondajului realizat de catre cei de la Deloitte Romania sunt urmatoarele:
. In linie cu tendintele europene, institutiile de credit din Romania privesc PSD 2 ca pe o oportunitate, chiar daca cu mai putin optimism, dat fiind mediul local dominat de plati in numerar


. Industria bancara din Romania are o mica intarziere in implementarea PSD 2 comparativ cu Vestul Europei si cu tarile mai dezvoltate din Europa Centrala si de Est (Polonia, Cehia), avand in vedere ca peste 50% din respondentii din Romania au spus ca nu au inceput inca implementarea sau sunt inca in faza de analiza/implementare incipienta. ”In opinia noastra, acest lucru poate fi explicat si prin intarzierea transpunerii PSD 2 in legislatia nationala.”, potrivit Deloitte.

. In ciuda acestei intarzieri, bancile aflate in top par sa fie intr-un stadiu mai avansat de implementare a directivei, ceea ce arata ca sectorul bancar romanesc functioneaza in doua viteze.

. Din perspectiva strategica, cu toate ca o mare parte a respondentilor a intocmit o evaluare privind impactul PSD 2 asupra activitatii institutiei de credit, marea majoritatea a bancilor din Romania nu si-au cristalizat inca un model de afaceri in lumina noilor reglementari.

. In ceea ce priveste impactul PSD 2 asupra veniturilor, institutiile de credit din Romania sunt relativ optimiste: aproape 50% considera ca impactul va fi neutru sau usor pozitiv, in timp ce cealalta jumatate nu si-a facut inca o evaluare a impactului asupra veniturilor. Aceste rezultate sustin faptul ca pana acum PSD 2 nu a reprezentat o prioritate pentru o parte a industriei bancare.

. Bancile romanesti percep companiile fintech consacrate, bancile de top, precum si noile banci digitale interesate de piata locala drept principala amenintare competitiva pe care o aduce PSD 2. Explicatia acestor rezultate poate fi faptul ca intrarea pe piata serviciilor financiare cu succes presupune anumite resurse financiare, precum si o cultura a conformitatii.

.In ce priveste orizontul de timp in care PSD 2 va impacta piata bancara din Romania, similar tendintei din UE, majoritatea considera ca PSD2 va genera o competitie semnificativa in urmatorii doi-trei ani.

Despre cum vad bancile transformarea lor digitala se va discuta in cadrul PSD2. New Business Models – Fintech Banking Summit, din 28 si 29 noiembrie, la Institutul Bancar Roman din Bucuresti. Reprezentantii BCR, BRD, Bancii Transilvania, Raiffeisen Bank, Libra Internet Bank, Piraeus Bank, responsabili de transformarea digitala a institutiilor din care fac parte, vor discuta intr-un panel dedicat despre oportunitatile si provocarile acestui proces de digitalizare in contextul noii directive europene a serviciilor de plata (PSD2).

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?