[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

SmartBill integrează Smart Accounts, primul serviciu automat de Open Banking autorizat de BNR

15 martie 2023

SmartBill, cel mai utilizat program de gestiune și facturare din România, cu peste 85.000 de utilizatori, anunță integrarea serviciului Smart Accounts, printr-un parteneriat cu startup-ul Smart Fintech. „Acesta este primul serviciu local de Open Banking autorizat de Banca Națională a României, prin intermediul căruia conturile bancare pot fi interogate automat permițând conectarea instant a utilizatorilor cu datele lor bancare, iar în cazul firmelor de contabilitate, cu cele ale clienților” – potrivit comunicatului.

Integrarea Smart Accounts creează contextul favorabil pentru automatizarea întregului proces de interogare și agregare a datelor din conturi bancare multiple, eliminând necesitatea de a opera manual și repetitiv date în multiple aplicații. Astfel, „acuratețea activității financiar-contabile pentru utilizatorii SmartBill poate crește semnificativ” – precizeaza compania.

Prin utilizarea ecosistemului SmartBill, IMM-urile din România, dar și firmele de contabilitate își eficientizează activitatea de aproape 16 ani. Prin integrarea cu Smart Accounts vor câștiga și mai mult timp și vor elimina erorile ce pot să apară la operarea manuală a datelor bancare. Un exemplu ar fi reconcilierea unei facturi cu o încasare din bancă. Acest parteneriat dă posibilitatea celor 85.000 de firme din rețeaua noastră să își conecteze conturile SmartBill la conturile bancare, oferind o experiență unitară și fluidă, în cadrul programului. Totodată, pentru firmele de contabilitate, integrarea Smart Accounts va contribui semnificativ la optimizarea proceselor, dându-le posibilitatea să valorifice timpul consumat până acum cu procesarea manuală a datelor.”, a declarat Radu Hasan, CEO & Co-fondator SmartBill.

Istoricul tranzacțiilor, fondurile disponibile, alături de orice fel de date care ajung în SmartBill, sunt protejate de condițiile de securitate sporită, informațiile fiind transparente doar pentru bancă și SmartBill.

Interogarea conturilor utilizatorilor Smart Accounts se face doar cu consimțământul acestora în calitate de titular al conturilor, accesul fiind utilizat exclusiv pentru citirea datelor bancare, conturile fiind în siguranță deplină.

„Interacțiunea cu datele bancare prin Open Banking, așa cum este integrarea Smart Accounts în platforma SmartBill, devine un modus operandi firesc în zilele noastre și contribuie la valorificarea eficientă a informațiilor financiare și a timpului nostru. Cu un singur consimțământ acordat băncilor lor, utilizatorii Smart Accounts își primesc tranzacțiile bancare în timp real și cu zero efort direct în SmartBill, unde vizualizează încasările facturilor emise alături de celelalte tipuri de tranzacții. Astfel, relația cu băncile, dar și cu furnizorii serviciilor de contabilitate, devine mult mai eficientă, rapidă și fără erori, iar datele nu mai sunt expuse nesecurizat în afara aplicațiilor bancare”, a declarat Alice Anghelea, Revenue Growth, Smart Fintech.

La fiecare interogare lansată de Smart Accounts către băncile utilizatorului, acestea se asigură de validitatea consimțământului său, după care verifică identitatea Smart Fintech, validând faptul că este vorba despre un furnizor terț autorizat de BNR. În urma acestui proces, băncile returnează datele interogate de Smart Accounts. Verificările au loc instant și sunt obligatorii pentru a asigura securitatea utilizatorilor.

Smart Accounts și tehnologia Open Banking elimină activitățile recurente care până de curând nu puteau fi automatizate nici prin soluții RPA, deoarece interacțiunea cu aplicațiile băncilor și datele bancare este extrem de sensibilă și trebuie să aibă loc doar în condiții de securitate maximă și sub supravegherea BNR.
Integrarea SmartBill cu Smart Accounts reprezintă un nou pas în ceea ce privește planurile de viitor ale Smart Fintech, urmând ca în perioada următoare să fie lansate și alte soluții automatizate care să ușureze procesele utilizatorilor. În ceea ce privește evoluția parteneriatului, SmartBill vizează și integrarea soluției de inițiere a plăților, SmartPay, care va deservi utilizatorii SmartBill și clienții acestora.

_________________

Smart Fintech este primul start-up din România autorizat de BNR care oferă soluții inovatoare de open banking, aflate la convergența dintre cele două lumi: financiară și tehnologică. Este un start-up auto-susținut, fondat în 2019 de Mihaela Georgescu, Ana Maria Georgescu, Alexandru Cociu și Andrei Dumitru, în contextul liberalizării accesului la informații financiar-bancare (open banking) conform directivei europene PSD2.

Smart Fintech a dezvoltat SmartPay și Smart Accounts, primele servicii autorizate în România de inițiere a plăților, respectiv informare cu privire la conturi, bazate pe conceptele open banking. Cele două servicii sunt disponibile pentru integrare oricărui tip de afacere care își propune accelerarea încasărilor, simplificarea și automatizarea plăților și reconcilierilor ori a prelucrării informațiilor financiare în general, cu optimizarea costurilor generate de aceste activități. Aceste serviciile sunt deja integrate și funcționale pentru mai multe companii din domenii de activitate variate (e-commerce, plăti, ERP, facturare, servicii financiare) care redefinesc chiar acum experiența și inteligența financiară a utilizatorilor lor.


Dezvoltat în 2007 de antreprenorii Radu Hasan, Ioana Hasan și Mircea Căpățînă, SmartBill este în prezent cel mai utilizat și apreciat program de gestiune și facturare de pe piața din România, cu peste 85.000 de clienți în ecosistem. SmartBill se adresează unei plaje mari de afaceri, de la PFA-uri, companii mici și mijlocii, și până la multinaționale, din toate domeniile de business. Prin intermediul SmartBill se emit lunar peste 4.000.000 de facturi și se facturează peste 14 miliarde de euro anual.

În 2016, SmartBill a beneficiat de o investiție de 1 milion de euro din partea fondurilor de investiții Catalyst România și Gecad Ventures, care au preluat printr-o operațiune de majorare de capital peste 30% din părțile sociale. În 2020, grupul norvegian Visma a preluat jumătate din companie, dar fondatorii păstrează controlul. În 2022, SmartBill s-a integrat cu sistemul național de facturare electronică e-Factura, oferind astfel utilizatorilor săi posibilitatea de a transmite e-Facturile direct în SPV printr-un simplu click. În decursul anului 2023, SmartBill va integra sistemele e-Transport și SAF-T.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?