[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Situatiile financiare ale firmelor private si ale institutiilor publice sunt disponibile pe un nou portal

13 august 2018

Ministerul Finanțelor Publice a încărcat pe portalul data.gov.ro situațiile financiare ale operatorilor economici și entităților publice, extrase din documentele depuse de aceștia. Seturile de date deschise facilitează descărcarea, analiza și reutilizarea informațiilor stocate în bazele publice de date cu documentele depuse de plătitorii de taxe și impozite.

”Datele deschise sunt date primare, structurate, procesabile în mod automat. Acestea sunt accesibile, disponibile și pot fi utilizate în mod liber, reutilizate și redistribuite de către oricine în orice scop, inclusiv comercial. Seturile de date în format deschis vor fi actualizate de două ori pe an, respectiv la un interval de 6 luni. Datele vor putea fi descărcate/vizualizate o perioadă de 10 ani de la actualizare.”, potrivit comunicatului de presa.

”Prin această măsură, asigurăm respectarea angajamentelor României de a aplica principiile transparenței și guvernării deschise. Astfel, Guvernul României își îndeplinește obiectivele asumate în cadrul Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă”, a precizat domnul Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice.

”Datele în format deschis sunt foarte utile pentru cercetarea în domeniul economic, în special evaluarea impactului politicilor economice, care pot contribui substanțial la calitatea politicilor publice în domeniul economic și fiscal. Multe schimbări legislative în domeniul economic, fiscal și social, pot avea efecte diferite asupra firmelor în funcție de sectorul de activitate al acestora, mărimea lor și alte caracteristici. De aceea, pentru estimarea acestor efecte este necesară folosirea datelor la nivel de firmă.”, se mai precizeaza in comunicat.

Folosirea datelor administrative la nivel de firmă pentru evaluarea și fundamentarea inițiativelor legislative este o practică adoptată de majoritatea țărilor din UE. Inițiative asemănătoare au fost adoptate recent în Croația, Cehia, Slovacia și Slovenia, în timp ce în Ungaria o astfel de măsură a fost adoptată din 2007.

”Accesul la aceste date a avut ca rezultat creșterea numărului de lucrări științifice în domeniul economic care au folosit date administrative la nivel de firmă. Evidențele empirice din aceste lucrări au dus la o cunoaștere mai aprofundată a costurilor și beneficiilor diverselor politici economice și, astfel, la îmbunătățirea calității lor.”, concluzioneaza MFP.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?