[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Sistemul de plata prin card a taxelor si impozitelor locale acopera 74% din populatia stabila din mediul urban

3 septembrie 2012

3 septembrie, 2012 – La finele lunii august a.c., in Romania existau peste 160 de primarii care permiteau plata prin card a taxelor si impozitelor locale. Desi reprezinta doar 5% din numarul total de primarii, populatia stabila a acestor primarii detine 40% din total, potrivit ultimului recensamant.

Explicatia este data de faptul ca foarte multe dintre primariile municipiilor si oraselor mari din Romania au optat pentru plata prin card, fie la POS, fie pe Internet, fie in ambele variante. Raman insa 2.860 de primarii in mediul rural care acopera 47,2% din populatia stabila. In prezent doar 35 de comune accepta plata prin card, prin POS la ghiseu, iar una dintre ele – comuna Luncavita – este deja inscrisa pe platforma de tranzactionare www.ghiseul.ro, gestionata de MCSI.

Populatia stabila in cele 35 de comune este de 155.000 persoane. Pentru primariile din mediul urban, care permit deja plata prin card a impozitelor, populatia stabila este de 7,4 milioane, dintr-un total de 10 milioane la cat se ridica populatia stabila din cele 320 de orase ale tarii. Prin urmare, 74% din populatia stabila a Romaniei din mediul urban are acces la facilitatea de plata a impozitelor si taxelor folosind cardul bancar.

Odata cu aderarea Primariei Videle la SNEP (Sistemul National Electronic de Plata a impozitelor si taxelor prin card pe Internet), in fiecare judet exista cel putin o primarie unde impozitele se pot plati si fara numerar. Cele mai multe primarii, minim 10, sunt in judetele Arges si Prahova in vreme ce in alte 10 judete (Bistrita Nasaud, Botosani, Braila, Gorj, Giurgiu, Ilfov, Satu Mare, Salaj, Teleorman si Vaslui) exista doar cate o singura primarie ce permite plata prin card a impozitelor si taxelor locale.

Dintre primariile care accepta plata prin card, peste 60 o fac prin intermediul Internetului. 43 dintre ele permit acest lucru prin platforma www.ghiseul.ro in vreme ce alte 11 primarii folosesc platforma globaypay.ro a Indeco Soft – Baia Mare. De asemenea, un numar de 10 primarii folosesc propria pagina de Internet. Sunt cazuri in care plata pe Internet este posibila atat prin intermediul paginii web a primariei cat si prin ghiseul.ro – Primaria Campia Turzii, Primaria Pitesti, Primaria Oradea, etc.

In primele 6 luni din acest an, romanii au efectuat pe Internet (prin platformele globalpay si ghiseul.ro) 17.900 tranzactii de plati de taxe si impozite in valoare de peste 4,9 mil. RON. Daca la acestea se adauga si tranzactiile de plata prin card la POS, atunci trecem de 200.000 de tranzactii iar volumul este de 70 mil. RON – in aceeasi perioada. Dincolo de volume, foarte importanta este si tendinta care arata o crestere exploziva in continuare pe acest segment de plati fara numerar. Practic, volumele de plati impozite prin card inregistrate in prima jumatate din 2012 sunt comparabile cu cele din intreg anul 2011.

Extras din Raportul NOCASH privind Piata Cardurilor

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?