[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

RoPay, schema nationala de plata cu mobilul, a fost aprobata de BNR

11 iulie 2024

Transfond anunta ca schema de Plată RoPay a fost aprobată de către Banca Națională a României, in data de 5 iulie 2024. „Astfel, a fost emis certificatul de naștere al serviciului RoPay, etapă esențială înainte de lansarea oficială care va urma!” – se precizeaza pe contul de linkedin al RoPay. Prin noua schema de plata (fara card, doar cu mobilul), puteți efectua plăți instant catre un prieten, la terminalele POS, către comercianții online, la mici comercianți, sau de la un business la altul.

RoPay creează în România premisele aplicării noii strategii a Comisiei Europene din septembrie 2020 privind plățile cu amănuntul în întreaga Uniune. Strategia vizează predominanța plăților cu amănuntul în timp real efectuate cu dispozitive mobile, în comparație cu orice alte metode de plată, electronice sau numerar, pe tot teritoriul Spațiului Economic European.

Infrastructura de plăți instant, care stă la baza execuției plăților inițiate cu RoPay, oferită băncilor din anul 2019, acoperă peste 80% din piața de plăți electronice fără card din România.

Serviciul RoPay acoperă o varietate de cazuri de utilizare (inclusiv plăți pentru comercianți, plăți prin comerț electronic, plata între prieteni) și va folosi un cod QR standard adoptat de comunitatea bancară și compatibil cu standardul european de referință. Prin RoPay se pot iniția plăți instant atât între conturi aflate la bănci diferite, cât și între conturi aflate la aceeași bancă. Clientela țintă pentru RoPay o reprezintă consumatorii și comercianții interesați să efectueze și să încaseze plăți electronice instant cu eforturi și costuri minime, în raport cu alte mijloace de plată.

RoPay aduce multiple beneficii comercianților din punct de vedere al costurilor de procesare, al reconcilierii plată-livrare, al ușurinței de implementare și, mai ales, din punct de vedere al lichidității, plățile fiind decontate în maximum 10 secunde de la inițierea plății de către client (banii devin disponibili imediat în contul comerciantului), în condiții de maximă siguranță și de disponibilitate 24/7/365.

De asemenea, serviciul oferă comercianților oportunitatea de a lansa noi programe de fidelizare/promovare a propriilor servicii şi produse, corelate cu utilizarea RoPay. Totodată, creează premisele pentru micii comercianți de a avea încasări în timp real, oferind aceeași satisfacție ca încasările în numerar.

Beneficiile serviciului RoPay pentru consumatorii individuali sunt generate de posibilitatea de a plăti în timp real scanând un cod QR pentru achiziția de bunuri și servicii în mediul online sau în cel fizic, de a face plăți instant către apropiați, furnizori sau alți destinatari, în condiții avantajoase.

Serviciul va fi disponibil într-o manieră distinctă în aplicațiile bancare de mobile banking, integrat funcțional cu acestea, dar cu propria identitate vizibilă, unitară și comună pentru băncile participante la serviciu.

Ca instrument de încasare a plății, RoPay va fi integrat tehnic cu facilitățile de acquiring ale băncii/ instituției de plată/ procesatorului de plăți care îl oferă. RoPay va oferi în utilizare o experiență de plată (inițiere și execuție) extrem de rapidă și de plăcută astfel încât să fie ușor de adoptat în cotidian de către consumatori.

În data de 05.07.2024 Banca Națională a României a aprobat Setul de Reguli privind Schema RoPay

Adauga comentariu

Noutăți
Premium
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?