[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Serviciul MPesa in Romania este istorie, confirmata de Monitorul Oficial – Vodafone renunta la autorizatia pentru emitere de moneda electronica

15 ianuarie 2018

Vodafone a pus capat experimentului MPesa care, in perioada 2013-2016, a generat pierderi de 39,3 mil. lei (peste 8,7 mil. euro) si venituri totale de numai 1,13 mil. lei (250.000 euro). Probabil cel mai costisitor serviciu de plati lansat vreodata pe piata romaneasca. Vodafone nu renunta doar la serviciul MPesa ci si la autorizatia pentru emiterea de moneda electronica.

BNR a aprobat, luna trecuta, solicitarea Vodafone M-Payments SRL, firma care gestiona serviciul M-Pesa de bani si plati cu telefonul mobil, de renuntare la autorizatia pentru emiterea de moneda electronica, potrivit unei decizii publicate joi, 11 ianuarie, in Monitorul Oficial. Contactati de HotNews.ro, oficialii Vodafone Romania au declarat ca ‘renuntarea la autorizatia pentru emitere de moneda electronica este etapa finala a procesului de sistare a serviciului M-Pesa’, sistare care a inceput cu 1 decembrie 2017, dupa cum s-a anuntat anterior.

”Fondurile clientilor M-Pesa ramase neutilizate la data sistarii sunt in continuare in siguranta si pot fi retrase integral in termen de trei ani incepand de la 1 decembrie 2017, prin magazinele proprii Vodafone.”, au precizat vineri pentru HotNews.ro oficialii Vodafone Romania cu privire la decizia BNR publicata in Monitorul Oficial.

Vodafone a lansat in data de 31 martie 2014 serviciul de transfer de bani si plati, numit M-Pesa, prin care clientii operatorului pot trimite si primi bani sau face plati cu orice tip de telefon mobil, fara a avea nevoie de un cont bancar sau o conexiune de internet. Romania a fost prima tara europeana in care serviciul M-Pesa a fost lansat si cea de-a 10-a la nivel mondial.

Datele de la Ministerul de Finante arata ca, anul trecut, Vodafone Romania M-Payments, firma creata pentru gestionarea acestui serviciu, a avut o pierdere neta de 11,7 milioane lei in 2016, la o cifra de afaceri de 600.243 lei. Compania avea un numar mediu de 37 angajati. Spre comparatie, in 2015, firma a avut o pierdere neta de aproximativ 16,9 milioane lei, o cifra de afaceri de 375.577 lei si un numar mediu de 45 de angajati. Primul an operational a fost 2013 cabnd compania a inregistrat pierderi de peste 1,7 mil. lei si venituri de numai 884 lei.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?