[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Serviciul de Telecomunicatii Speciale confirma vulnerabilitatea site-ului CNAIR: „a fost identificata o bresa de securitate”

24 aprilie 2018

Site-ul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – www.cnadnr.ro – a fost afectat luni dimineaţa de un atac cibernetic, astfel că mai multe funcţii ale acestuia sunt blocate la accesarea din exterior. Rovinieta, de exemplu, se poate plăti, dar nu i se poate verifica valabilitatea.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale anunţă, într-un comunicat de presă, referitor la siteul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – www.cnadnr.ro, afectat luni de un atac cibernetic, că decizia a fost de oprire a accesului la conţinutul acestuia până la remedierea problemei.

„Urmare a măsurilor proactive de asigurare a funcţionalităţii site-ului www.cnadnr.ro, găzduit de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, în cursul zilei de 23.04.2018 a fost identificată o breşă de securitate care ar fi putut fi exploatată de un atac informatic. Menţionăm că site-ul este găzduit pe infrastructura STS şi este administrat de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Ca urmare a vulnerabilităţii sesizate de specialiştii STS, de comun acord cu CNAIR, proprietarul şi administratorul site-ului www.cnadnr.ro, s-a luat măsura opririi accesului la conţinutul acestuia până la remedierea problemelor de către administrator”, se arată în comunicatul transmis de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.
Sursa citată precizează că site-ul va fi accesibil publicului după ce reprezentanţii CNAIR vor confirma că au fost eliminate vulnerabilităţile semnalate.

„Noi, din interior, putem să accesăm site-ul, dar înţeleg că din exterior nu se pot utiliza unele funcţii. Site-ul este administrat de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, lucrăm şi noi, şi ei, la remedierea situaţiei, dar momentan nu se ştie cât va mai dura disfuncţionalitatea”, a declarat pentru MEDIAFAX Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.
„Specialiştii IT ne-au asigurat că în urma acestui atac nu au fost pierdute date personale sau alte informaţii iar unele funcţii – cum este plata rovinietei – sunt utilizabile”, a mai spus Alin Şerbănescu, citat de Mediafax.

Serviciul IT al CNAIR a anunţat printr-un e-mail intern, trimis angajaţilor, că „în urma unui atac cibernetic website-ul companiei, www.cnadnr.ro, a fost compromis. Fiind găzduit de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) s-a luat decizia de a-l suspenda temporar până la întocmirea unui raport privind vulnerabilităţile exploatate şi eventualele daune provocate. Vom fi anunţaţi de către STS atunci când site-ul va fi din nou online”.

Tot in data de 23 aprilie a.c., pe site-ul CNAIR a fost publicat un comunicate prin care se aduce la cunostinta publicului ca: „În data de 24.04.2018, în intervalul orar 01:30 – 06:00, ca urmare a efectuării unor lucrări de mentenanță ale sistemului informatic al SC OMV PETROM MARKETING SRL, activitatea de emitere a rovinietelor  și a peajelor va funcționa cu intermitențe în 87 puncte de distribuție aparținând acestui distribuitor. Emiterea rovinietelor și a peajelor va fi posibilă în restul punctelor de distribuție aparținând SC OMV PETROM MARKETING SRL, prin intermediul portalului www.erovinieta.ro și a aplicației mobile etarife, în punctele de distribuție ale celorlalți distribuitori autorizați, cât și prin intermediul serviciului de mesaje scurte (SMS).”

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?