[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Senatul a adoptat proiectul legii contra spalarii banilor cu amendamente neagreate de Guvern si contestate de Opozitie

25 septembrie 2018

Senatul a adoptat, luni seara, ca primă camera sesizată, proiectul de lege al Guvernului privind prevenirea și combatarea spălării banilor, însă cu o serie de amendamente neagreate de Guvern și contestate de Opoziție. Premierul Viorica Dăncilă, ministrul Justiției, Tudorel Toader, precum și ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, vor merge, într-o delegație guvernamentală, la Bruxelles, miercuri.

Negrescu va avea o întrevedere cu comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova, pe tema legii combaterii spălării banilor, potrivit unui nou document intrat în posesia HotNews.ro.

România are slabe șanse să evite o condamnare, după ce pe 29 august 2018 CE a depus la Curtea de Justiție a UE acțiunea împotriva țării noastre pentru că Bucureștiul nu a transpus în legislația națională directiva privind combaterea spălării banilor.

Până pe 29 octombrie 2018, Guvernul României trebuie să-și depună memoriul de apărare în acest caz. La acest termen se mai adaugă 10 zile, termen pentru considerente de distanță, timp în care ministrul Afacerilor Europene, Victor Negrescu, mai speră să aibă o lege adoptată și publicată în Monitorul Oficial pentru combaterea spălării banilor.

​România riscă să i se aplice amenzi de milioane de euro printr-o condamnare la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), chiar în timp ce va deține Președinția Consiliului UE în prima jumătate a anului 2019. Ministrul delegat Negrescu a calculat amenzile pe care România le-ar suporta de la bugetul de stat, dacă va fi condamnată de instanța de la Luxemburg.

Sancțiunea pecuniară, cerută deja de CE la CJUE împotriva României, ar urma să se calculeze astfel:
. o sumă forfetară fixă calculată prin înmulțirea valorii zilnice de 6.016 euro și 80 de cenți cu numărul de zile de neîndeplinire a obligației de transpunere a Directivei 2015/849/UE. Numărul de zile se calculează începând cu ziua imediat următoare datei la care s-a împlinit termenul de transpunere (26.06.2017) și până la data îndeplinirii obligației de transpunere sau, după caz, a hotărârii CJUE.

. Penalități de 21.274 euro și 40 de cenți pe zi de întârziere – aplicabile de la data pronunțării hotărârii CJUE și până la data îndeplinirii obligației de transpunere completă a Directivei.

Astfel, ministrul Negrescu a calculat că România riscă o amendă de 2,33 milioane euro adunată doar până în 19 iulie 2018. Până astăzi, s-ar cumula probabil aproape 2,7 milioane de euro, amendă pe care România o riscă din bugetul de stat. Pe urmă, în cazul în care CJUE ne și condamnă, România mai adună amenzi de câte 22.000 de euro pe zi până publică în Monitorul Oficial și își operaționaliează legea contra spălării banilor.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?