[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Seful directiei de stabilitate financiara din BNR este ingrijorat de rata creditelor neperformante la creditul de consum, in conditiile in care dobanzile sunt la minime istorice

2 octombrie 2017

In cazul imprumutatilor cu venituri mici, o crestere cu 1 punct procentual a dobanzii aduce o indatorare  mai mare cu 10 puncte procentuale. Bancherii fac teste de stress pe evolutia ROBOR.

Debitorii cu venituri sub medie sunt vulnerabili la creșteri viitoare ale dobânzilor, în condițiile în care au un grad deja ridicat de îndatorare, iar rata de neperformanță este mare, mai ales la creditele de consum, și aceasta în condițiile în care dobânzile au fost la minime istorice, spune Eugen Rădulescu (foto), directorul Direcției de stabilitate financiară din BNR.

“Când dobânzile vor crește cu 1-2 puncte procentuale, gradul de îndatorare a debitorilor cu venituri sub medie va crește cu 10 puncte procentuale. Azi, la cele mai joase dobânzi din istorie, rata medie de îndatorare a acestei categorii este de 65% pentru creditele ipotecare. Va ajunge la 75%”, a arătat Rădulescu, la o conferință organizată de Consiliul Concurenței și Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), precizând că exprimă opinii în nume personal, potrivit profit.ro.

Ratele de creștere a creditelor pentru populație au fost foarte mari în ultimul an, amintește Rădulescu: 20% la ipotecare și 22-23% la creditele de consum, în intervalul iunie 2016-iunie 2017.

Problema gradului de îndatorare a debitorilor cu venituri mici este valabilă și la creditele de consum, unde îngrijorătoare este și rata de neperformanță. „Avem o rată de a creditelor neperformante de 14%, când dobânzile sunt la niveluri minime. Ce se va întâmpla când dobânzile vor crește, nu vreau să mă gândesc.”

Bancherii sunt si ei preocupati de evolutia ROBOR si deruleaza periodic scenarii de stress bazate pe miscarile acestui indicator.

„Sa faci scenarii pe ceea ce se va intampla odata cu cresterea ROBOR este complicat. Este o modelare economica foarte complexa, pentru ca o crestere a ROBOR se traduce prin modificari diferite in randul clientilor- unii vor economisi mai mult, de pilda. Evolutiile ulterioare mai depind si de cresterea economica, de cresterea veniturilor…sunt multe necunoscute. Noi derulam periodic teste de stress pe evolutia ROBOR”, a declarat sambata pentru HotNews.ro Steven van Groningen, executivul Raiffeisen Bank.

„Noi stressam continuu portofoliile ROBOR. In scenariile pe care le rulam, luam in calcul cresterea cu pana la 200 de puncte de baza a acestui indicator. Daca cresterea ROBOR se va intampla brusc, evident ca vor fi afectati nu doar persoanele fizice, ci si companiile”, a explicat sambata pentru HotNews.ro presedintele executiv al celei mai mari banci locale, Sergiu Manea.  O crestere brusca a ROBOR ar putea duce la cresterea ponderii ratelor in veniturile celui imprumutat si e posibil ca unii debitori sa inceapa sa „gafaie” sau sa re-inceapa intarzieri la plata creditelor. De asemenea, bancile ar putea inregistra noi cresteri ale ratei creditelor neperformante .

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?