Sef serviciu BNR: platformele de tranzactionare a critomonedelor nu intra in aria noastra de supraveghere

16 octombrie 2018

Fintech-urile care pun la dispoziție platforme de tranzacționare a monedelor virtuale ar putea fi nevoite să aplice cerințe de cunoaștere a clientelei, conform unei directive în lucru la nivel european, susține Raluca Micu, șef de serviciu, Financial Market Infrastructures and Payments Oversight Department la Banca Națională a României (BNR), potrivit hotnews.ro.

În acest moment, Fintech-urile sunt în zona nereglementată, spune reprezentantul BNR.

„Ele nu sunt instituții de plată sau instituții emitente de monedă electronică sau de credit. Noi am analizat, erau și niște platforme care funcționau în România, am încercat să vedem și noi cum funcționează și care sunt cerințele pe care le aplică în momentul în care vrei, totuși, să faci o achiziție de monedă virtuală. Sunt constituie ca entăti care nu intră în aria noastră a de supraveghere, a Băncii centrale”, a precizat oficialul BNR, într-o conferință organizată de Oxygen Events.

Ea a precizat că în actul normativ Anti-Money Laundering Directive (AMLD 5), acestea sunt încadrate ca entități obligate în scopul Directivei de a aplica prevederi de cunoaștere a clientelei.

“Vor răspunde astfel preocupării de trasabilitate a tranzacției și de cunoaștere a părților în tranzacție”, a explicat Micu.

Referindu-se la Fintech-urile care schimbă moneda virtuală în cea clasică, ea crede că: „Poate va fi abordarea de platforme de tranzacționare asimilate cumva caselor de schimb valutar numai că se întâmplă în mediul online și nu fizic”.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Adrian Vasilescu – consilier de strategie al guvernatorului BNR

„O singură provizie am făcut, de card, pentru că nu mai umblu cu banii în buzunar. Banii sunt cei mai periculoși când este vorba de răspândirea unei molimi. Am renunțat la cash. În rest, este o prostie să faci provizii. Dacă vine o molimă și nici nu știi când va ajunge, dacă ar fi să se întindă, pe cât timp să poți să faci provizii? Faci provizii pe trei săptămâni, pe patru săptămâni și mai departe?”, a spus consultantul.

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?
NoCash