Schemele de plata au pareri diferite legate de oportunitatea introducerii Legii „Cash-back”

10 noiembrie 2015

Proiectul de lege care permite posesorilor de card sa retraga numerar si de la POS-uri (daca banca acceptatoare ofera serviciul), atunci cand fac cumparaturi, a fost adoptat de Senat si urmeaza sa intre in dezbatere in Camera Deputatilor, care va fi camera decizionala. Retragerea de la comerciant este limitata la un plafon de 300 lei.

Serviciul este disponibil din 2011, dar nu a fost introdus decat ca proiect pilot. De ce nu s-a generalizat la nivelul intregii piete?

„Din intelegerea noastra, comerciantii nu l-au considerat oportun […] Pe de alta parte, noi speram sa fie cat mai multe proiecte care sa limiteze masa de numerar in circulatie si sa stimulam platile electronice”, a explicat Catalin Cretu, directorul regional al Visa Europe pentru Romania, Croatia si Slovenia. Mai mult, „…exista posibilitatea sa se faca confuzia cu acele campanii prin care se returneaza o parte din pretul pe care il platesti”.

„Inteleg oportunitatea serviciului in zona rurala, unde nu exista infrastructura de ATM-uri, dar aici nu exista nici POS-uri si nici carduri.” a explicat Catalin Cretu.

Cosmin Vladimirescu, general manager MasterCard Romania, crede ca tocmai acest serviciu va face ca sa existe carduri si la tara, unde nu se pot instala ATM-uri intr-un termen foarte scurt.

„Este un proces educational. In acest fel, zona rurala o sa fie penetrata de carduri. Prin instalarea de terminale la comercianti le dam consumatorilor posibilitatea sa faca si cumparaturi si sa retraga un pic de numerar”, afirma Vladimirescu.

Chiar daca in senat proiectul a fost adoptat cu o larga majoritate, au fost parlamentari care nu vad oportunitatea introducerii serviciului. Georgica Severin, senator PSD: „Nu inteleg de ce agentii economici trebuie sa se transforme in agentii bancilor. Pentru ca, pana la urma, este problema bancilor de a garanta securitatea, corectitudinea tranzactiilor, etc. Noi vom obliga ca vanzatoarea de la magazina sa numere corect, apare si o raspundere juridica”.

Legea insa nu obliga comerciantii sa ofere acest serviciu astfel ca va fi la latitudinea managerilor de magazine daca o vor implementa.
Delia Nica, Directorul executiv al Asociației Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR), Delia Nica a declarat: „Fiecare lant de magazine vrea sa se apropie cat mai mult de clientii ei in functie de serviciile pe care le ofera. Unii dintre ei, in functie si de posibilitatile bancare, al disponibilului in casa la fiecare moment al zilei, vor alege sa ajute cleintii cu acest necesar de numerar,

Serviciul este prezent atat in SUA cat si pe piata europeana, inclusiv la vecinii nostri bulgari.

Pentru mai multe detalii puteti consulta proiectul de lege

Comentarii (1)
 1. YO spune:

  Face si Parlamentul asta obosit o treaba buna si hop, vin unii cu idei „Crete” .
  Astia care se invart toata ziua in Bucuresti ii invit colea, pe langa oras, cu un VISA Electron sa-i vad cum cumpara el o sticla de apa …
  Sau poate vine VISA sa instaleze bancomate la tara ca bancile se uita in primul rand la eficienta. Ce sa-i faci, sunt S.A.-uri, nu Asociatii .
  Daca produsul exista la Organizatiile de carduri el nu avea un cadru juridic.
  Legea vine sa normalizeze activitatea firmelor.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?