[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

S-a intamplat in Romania: retrageri frauduloase de numerar pe carduri clonate in valoare de 5 mil. USD, intr-o singura zi

27 aprilie 2015

In 2 decembrie 2013, un grupul infractional a reusit sa efectueze 4.200 de retrageri frauduloase pe carduri clonate, in valoare de 5.000.000 de USD, de la ATM-uri ale unor institutii bancare din 15 orase din Romania, potrivit unui comunicat DIICOT. Totodata, la data de 20.02.2013 a fost retrasa din Japonia de catre aceeasi membrii ai gruparii suma de 9.000.000 USD.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Bucuresti împreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Brigazii de Combatere a Criminalitatii Organizate Bucuresti au efectuat, la data de 26.04.2015, un numar de 42 perchezitii domiciliare pe raza municipiilor Bucuresti, Bîrlad, Bacau, Pitesti, Galati si Constanța in cadrul unei actiuni vizand destructurarea unui grup infractional organizat specializat în savarsirea de infracţiuni informatice si spalare de bani.

In cauza, exista suspiciunea rezonabila ca în perioada februarie 2013 – decembrie 2013, grupul infractional organizat, format din peste 52 de persoane, cetateni romani si straini, in baza aceleiasi rezolutii infractionale, a efectuat retrageri frauduloase de numerar ( peste 34.000 de operatiuni ), in 24 de state , respectiv S.U.A., Belgia, Canada, Columbia, Republica Dominicana, Egipt, Estonia, Germania, Indonezia, Italia, Japonia, Letonia, Malaezia, Mexic, Pakistan, Romania, Rusia, Spania, Sri Lanka, Thailanda, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, în valoare de peste 15.000.000 de USD.
In activitatea infractionala au fost vizate banci din SUA (Puerto Rico) si OMAN (MUSCAT).

Din cercetarile efectuate in cauza a rezultat ca liderii gruparii au accesat in mod neautorizat sistemele informatice ale unor instituții bancare obtinand astfel datele unor carduri aferente conturilor unor mari corporatii, iar ulterior respectivele date erau inscriptionate pe carduri clonate si distribuite catre alti membrii ai gruparii.

Operatiunea de retragere de numerar de la bancomate se efectua in mod organizat, intr-un interval de timp stabilit, in zilele nelucratoare ale bancilor. Membrii gruparii efectuau retrageri frauduloase de numerar, concomitent, de la bancomatele unor institutii bancare din Japonia, Anglia, Germania, Italia, Spania, Belgia si Romania.

Cu ocazia perchezitiilor domiciliare au fost gasite si ridicate 16 laptopuri si telefoane mobile folosite in activitatea infractionala, 2 kg. de aur in lingouri,tablouri si suma de 150.000 euro.

De asemenea, liderii gruparii au investit sumele de bani provenite din savarsirea infractiunilor in bunuri mobile si imobile asupra carora se vor institui masuri asiguratorii.
La sediul DIICOT- S.T.Bucuresti au fost aduse, in vederea audierii, un numar de 25 de persoane.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?