Ruxandra Avram, BNR: serviciul de „instant payments” va intra in functiune pana la sfarsitul acestui an

11 octombrie 2018

Din luna noiembrie 2018,  românii vor putea face plăți instant, cu decontare în 10 secunde, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, a confirmat Ruxandra Avram,  Directorul Direcţiei de monitori­za­re a infrastructurilor pieţei financiare şi a plăţilor  din BNR, în cadrul Conferintei BankingNews.ro. Potrivit oficialului bancii centrale, în acest moment tot sistemul este pregătit. “Acum se pun la punct ultimele detalii, legate de semnarea convenţiilor între Transfond şi bănci”.

“Sistemul de plăţi naţional în lei va prelua exact acelaşi mecanism al sistemelor plăţilor instant, cu decontare în zece secunde, 24 din 24, 7 din 7, 365 din 365 de zile. Sistemul a fost autorizat de  BNR, iar în primă fază, plata trebuie să aibă o valoare de maximum 49.999 de lei, deci sub 50.000 de lei”, potrivit celaratiei facute de Ruxandrei Avram în cadrul conferințe Banking Innovation Lab.


„Vreau disponibilitatea băncilor 24 din 24. S-a rezol­vat şi problema aceasta, pentru că Transfond are deja pre­gătită soluţia de instant payment. Probabil că, undeva la sfârşitul anului, vor intra categoric în funcţiune şi băncile, care vor fi participante acolo, vor putea să ofere clienţilor lor acest 24 din 24, 7 din 7 zile, totul în zece secunde. Vom avea produse care vor fi decontate imediat, pen­tru că zece secunde este în timp real“, a spus Ruxandra Avram.

Principiul sistemului este acelaşi ca la orice plată: se vor face plăţi atâta timp cât există rezerve constituite de fiecare participant în parte.

Directorul din BNR a menţionat că încă nu ştie numărul de bănci din România care vor intra în acest sistem de plăţi, iar băncile interesate vor trebui să semneze o convenţie de participant în cadrul acestei scheme de plată cu Transfond.

Mai multe detalii vor fi oferite in panelul de instant payments din cadrul conferintei internationale fintech – Banking 4.0, ce se va desfasura in data de 27 noiembrie, la Hotel Novotel in Bucuresti.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?