[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Ruxandra Avram – BNR: „aplicati metodologii de costuri reale pentru a evita o migrare masiva a prestatorilor de servicii de afara pe piata locala”

24 aprilie 2015

Bancile din statele dezvoltate pe platile electronice ar putea intra in doi-trei ani pe piata din Romania, doar printr-o notificare, pentru a-si oferi serviciile pe segmentul cardurilor, luand locul institutiilor de credit locale datorita costurilor mai mici, avertizeaza BNR, potrivit ZF.

Reprezentantii bancilor si ai operatorilor de carduri din Romania apreciaza ca reducerea veniturilor bancilor emitente de carduri in urma taierii comisioanelor interbancare la 0,2% pentru tranzactiile cu cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, care se va aplica de la finele acestui an, va afecta semnificativ in special bancile mici, care nu-si vor mai permite sa investeasca in tehnologii noi si vor oferi clientilor fie produse foarte simple si ieftine, fie unele mai complexe, dar la costuri mai mari. Un alt risc ar fi iesirea de pe piata a jucatorilor mici, ca urmare a pierderii unei parti importante din venituri si pentru ca n-ar mai tine pasul cu bancile mari.

Ruxandra Avram„As vrea sa fim putin mai realisti si sa nu va uitati in oglinda ca fiind doar prestatori de servicii cu carduri. Sunteti prestatori de servicii financiare! Activitatea bancii nu este activitate de carduri, ci de prestare de servicii financiare si in bilanturile bancilor nu am vazut sa fie pierdere. in general sunt profituri, ceea ce inseamna ca, potrivit legislatiei, exista posibilitatea de a incrucisa activitatile la nivelul bancilor astfel incat banca sa devina profitabila”, le-a replicat Ruxandra Avram (foto), sef serviciu in cadrul Directiei Stabilitate Financiara din BNR, intr-o conferinta organizata cu ocazia a 20 de ani de la emiterea primului card in Romania.

Ea le-a amintit bancilor si operatorilor de carduri ca in anumite tari UE, in special cele nordice, comisionul interbancar este zero, pentru ca isi permit, avand volume foarte mari, circa 90% din tranzactiile de retail fiind realizate cu cardul.
„Daca incepem sa ne plangem si discutam despre iesirea de pe piata a unor banci mici, despre limitarea produselor si a dezvoltarii ulterioare, s-ar putea sa ajungem intr-o situatie pe care nu o vom mai putea controla. (…) Este foarte posibil ca, daca opozitia dumneavoastra de a dezvolta, de a cauta in continuare sursele necesare pentru a dezvolta piata cardurilor va fi franata, sa nu cumva sa ne trezim in doi-trei ani cu banci din tari care sunt dezvoltate din perspectiva instrumentelor de plata electronica, care vor veni fara probleme, printr-o simpla notificare, sa-si prezinte serviciile pe teritoriul Romaniei”, a spus Avram.

Directorul BNR a spus ca, daca in urmatoarea perioada vor fi institutii de credit care vor iesi din sistemul platii cu cardul, vor lasa locuri libere pentru cei care vor veni din afara. Ca urmare, prima reactie a clientilor, mai ales a celor care suntem obisnuiti sa utilizeze cardul frecvent si serviciile de internet banking, va fi sa migreze spre produsele si serviciile cele mai ieftine.

„Vreau sa atrag atentia ca, pana la a astepta sa se puna in aplicare regulamentul european, va trebui ca toti prestatorii de servicii de plata sa-si faca calculul foarte bine si studii, sa aplice metodologii de costuri reale si cu perspectiva de dezvoltare a instrumentului in viitor, pentru a evita o migrare masiva a prestatorilor de servicii de afara pe piata locala”, li s-a adresat Avram.

Ea admis ca nu va fi usor in conditiile in care bancile vor pierde anumite sume din reducerea comisioanelor, dar le-a recomandat sa aiba alte initiative care ulterior sa conduca la dezvoltare si la crearea surselor, dintre care cea umana ar fi cea mai importanta.

„Cum constientizam populatia sa foloseasca un instrument facil, care nu-l impovareaza de grija de a-i fi furati banii in tramvaiul 21 din buzunarul din spate? Aici va fi marea arta. Daca nu cream o populatie care sa aiba o apetenta pentru aceste instrumente de plata, daca nu cream conditiile necesare pentru utilizarea instrumentului respectiv, adica retele extinse de sucursale ale institutiilor de credit, de echipamente postate peste tot in tara, inclusiv poate o impunere de catre Guvern a utilizarii de catre toti comerciantii, indiferent de nivel, a echipamentelor care sa permita utilizarea instrumentelor de plata, probabil ca nu veti putea atinge intr-adevar cumulul de resurse financiare care sa va ajute ulterior sa dezvoltati industria cardurilor mai departe”, a punctat reprezentantul bancii centrale.

Avram a indemnat bancile sa nu se descurajeze, ci sa incerce sa depaseasca aceste constrangeri impuse de legislatie si sa dezvolte segmentul de populatie caruia sa-i creasca apetenta pentru utilizarea cardurilor, precum si gradul de bancarizare, care se afla la un nivel redus in comparatie cu alte state UE.

Ea a mentionat totodata ca reglementarea va presupune costuri suplimentare pentru banci fata de pierderea provenita din reducerea comisioanelor, prin intocmirea de studii, rapoarte de cost periodice si la cererea Comisiei Europene, precum si metodologii de alocare a costurilor.

Parlamentul European a aprobat in martie regulamentul privind reducerea comisioanelor interbancare la 0,2% pentru platile cu cardurile de debit si 0,3%, cu exceptia cardurilor business si a celor cu conventii tripartite, urmand sa fie publicat in luna mai si sa intre in vigoare in termen de sase luni, respectiv la finele acestui an, in noiembrie-decembrie.

Legea nationala privind aceasta masura, aprobata si promulgata deja, are termen de implementare de 12 luni, insa regulamentul european se aplica cu prioritate, astfel ca reducerea comisioanelor va intra in vigoare la sfarsitul acestui an, nu in mai 2016, cum prevede legea nationala.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?