Romanii fac zilnic mii de plati cu cardul, tranzactiile avand valori de sub 10 RON

14 aprilie 2015

Chiar daca doar unul din 10 carduri valide aflate in circulatie este contactless, romanii fac mii de plati zilnice cu cardul pentru sume de foarte mica valoare in locatii aglomerate, unde este nevoie de viteza in deservirea clientilor. Datele furnizate de bancile membre Visa Europe in urma extragerii Loteriei Bonurilor Fiscale (LBF) au relevat aceasta concluzie.

In urma organizarii primei extrageri a Loteriei Bonurilor Fiscale (LBF), au iesit castigatoare bonurile in valoare de 6 RON, emise in data de 7 februarie a.c. Potrivit datelor Visa Europe, in acea zi romanii au efectuat peste 2.050 de tranzactii cu cardul, fiecare cu o valoare cuprinsa intre 6 si 6,99 lei. Toti acesti posesori de card ar putea fi castigatori in cadrul LBF, valoarea totala a premiilor de 1 milion de lei urmand a fi impartita in mod egal intre toate persoanele care solicita si indeplinesc conditiile de participare.

Pentru a-si revendica premiile, castigatorii trebuie sa depuna bonul fiscal, in original, la orice unitate teritoriala a ANAF, impreuna cu o copie a actului de identitate sau a pasaportului si o cerere scrisa.

“Salutam iniţiativa Ministerului Finanţelor Publice de a organiza loteria bonurilor fiscale, prin care autoritaţile dovedesc perseverenţa si consecvenţa in lupta impotriva evaziunii fiscale. Visa a sprijinit aceasta masura, implementata cu succes si pe alte piete din Europa, precum Croatia, Slovacia si Portugalia, care se confrunta cu problema evaziunii fiscale la scara larga.”,  a declarat Catalin Cretu, Director Regional pentru Romania, Croatia si Slovenia, Visa Europe.

„Rezultatul primei extrageri ne confirma faptul ca romanii platesc cu cardul si sume mici, cum ar fi cumparaturi de 6 lei, si speram ca in viitor un numar tot mai mare din aceste tranzactii sa fie contactless – tehnologia care ofera o experienta a cumparaturilor mai rapida si comoda intrucat detinatorul cardului nu mai trebuie sa introduca codul PIN pentru plati pana la 100 lei.”

Prima extragere din cadrul loteriei bonurilor fiscale a avut loc a doua zi de Paste, in data de 13 aprilie, fiind luate in considerare toate bonurile emise in perioada 2 februarie – 28 martie, pentru cumparaturile platite cu cardul, bonuri de masa sau numerar.

Rezultatele extragerii se vor afisa pe site-ul Ministerului Finanţelor si cel al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscala, iar persoanele care au bonuri castigatoare isi pot revendica premiile in maxim 30 de zile de la data extragerii. Plata castigurilor va fi facuta de Ministerul Finantelor in termen de 60 de zile de la expirarea termenului de revendicare a premiilor.

Adauga comentariu

Noutăți

The rise of the mobile wallet

Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?