[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Romanii au tranzactionat pe card 17 mld. euro in primele trei luni. Platile la comercianti reprezinta mai mult de o treime in prezent, fata de o cincime in aceeasi perioada din 2015.

Premium
10 iulie 2020

Sumele tranzactionate pe card in primul trimestru al acestui an s-au ridicat la aproape 83 mld. lei (peste 17 mld. euro), in crestere cu 13,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In total volume tranzactionate, platile la comercianti au ajuns sa detina peste o treime (34,5%), fata de o cincime (21,6%), in urma cu cinci ani.


Romanii isi folosesc cardurile de salarii tot mai mult pentru platile de zi cu zi iar volumele de la comercianti releva acest lucru. Fata de trim. I 2015, sumele cheltuite in primele trei luni din acest an au dost de 3,6 ori mai mari pe cardurile de debit si de 2,4 ori mai mari pe cele de credit.

La aceste rezultate a contribuit din plin adoptia tehnologiei contactless, care a fost adoptata si promovata imediat de catre marii comercianti si retele nationale de hipermarcheturi.

Fenomenul contactless  a putut avea loc numai datorita faptului ca marii comercianti au inteles beneficiile. Au intors POS-ul cu fata catre consumator si au educat clientii care veneau. Le-au cerut sa faca plata contactless atingand cu cardul lor acest POS. Si acesti clienti au facut-o.  Iata o explicatie si un exemplu foarte bun de salt calitativ, cand s-a trecut de la plata contact catre plata contactless,” a declarat Catalin Cretu, director general Romania, Croatia, Slovenia si Malta, din partea Visa.

De observat ca in vreme ce volumele de plati pe cardurile de debit continua sa creasca exponential, pe cardurile de credit se inregistreaza deja o plafonare. Va fi interesant de vazut cum va arata trimestrul doi. Daca vom asista la o inversare de tendinta pe cardul de credit si o usoare crestere sau plafonare pe cardul de debit.

Cele mai recente date releva ca reteaua de automate bancare nu mai poate fi privita ca un canal exclusiv de alimentare a numerarului din circulatie, din afara sistemului bancar. Din graficul de mai jos se constata ca depunerile de numerar la ATM au ajuns sa detina aproape o cincime (17,7%) din valoarea retragerilor de numerar.

Concret, valoarea trimestriala a depunerilor a crescut de sase ori in ultimii cinci ani, si a ajuns sa reprezinte 2 mld. de euro in trim. I din 2020.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?