Romanii au facut plati prin card la comerciantii din strainatate de peste 100 mil. euro/luna in primul trimestru

15 iunie 2016

Suma platilor pe cardurile emise in Romania si utilizate la comerciantii din strainatate a fost in primele trei luni din acest an de 1,4 mld. lei (317 mil. euro), in crestere cu 22% fata de aceeasi perioada din 2015.

Pe de alta parte, platile efectuate de straini cu cardul la comerciantii din Romania sunt de peste doua ori mai mici. La finalul lunii martie acestea cumulau 640 mil. lei – 144 mil. euro, in crestere cu 27% fata de acelasi interval al anului trecut, potrivit datelor BNR.

„Comportamentul romanilor fata de utilizarea cardurilor se schimba complet cand calatoresc in strainatate – acestia folosesc cardurile mai des la comercianti decat retrageri de numerar. In primul trimestru din 2016, valoarea platilor cu cardul la comercianti in strainatate a fost cu 35% mai mare decat totalul retragerilor de la bancomate. Pe plan local, doar putin peste 20% din valoarea tranzactiilorcu cardul este reprezentata de plati la comercianti, restul fiind tranzactii la ATM. Estimam ca valoarea platilor cu cardul la comercianti in strainatate va continua sa creasca mai rapid decat tranzactiile la ATM.”, a declarat Catalin Cretu, director general pentru Romania, Croatia, Malta si Slovenia, Visa Europe.

Sursa: zf.ro

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Nic Marius Balaceanu – Founder & CEO Lendrise

„For more than a week now, ScoreRise enrolls daily hundreds of users through an innovative facial recognition interface. Enrollment takes less than a minute and it does not require presence of a human operator or video recording. And, of course, it stays fully GDPR compliant with help from Reff & Associates and Deloitte Romania.”

Sondaj
Romania este ultima tara membra UE care nu a transpus in legislatia romaneasca Directiva europeana revizuita a serviciilor de plata (PSD2). Cand credeti ca se va intampla totusi acest lucru?
49 votes · 49 answers
Voteaza
NoCash