Pentru România, decizia are o valoare istorică, dat fiind că Centrul european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice (Centrul Cyber al UE) reprezintă prima structură a UE pe care țara noastră o găzduiește în calitate de stat membru.
Succesul României este cu atât mai relevant în contextul unei competiții puternice între mai multe state membre, orașul câștigător fiind ales pe baza analizei dosarelor prezentate de statele candidate, realizate inclusiv de către Comisia Europeană.
„Prin decizia de plasare la București a Centrului european de competențe în domeniul securității cibernetice sunt recunoscute angajamentul ferm al României pentru consolidarea proiectului european și expertiza deosebită pe care țara noastră o deține în domeniul digital și al securității cibernetice,” potrivit comunicatului Ministerului Afacerilor Externe.
”România aduce o certă valoare adăugată la dezvoltarea securității cibernetice în Europa și pe plan internațional, iar încrederea acordată astăzi de statele membre reconfirmă această contribuție. Sunt convins că decizia de stabilire a Centrului Cyber la București, prima structură și UE de pe teritoriul României, va contribui la promovarea unei abordări cuprinzătoare și incluzive în cadrul Uniunii în acest domeniu, la consolidarea securității Pieței Unice Digitale și la îndeplinirea obiectivelor UE în era digitală,” a declarat cu acest prilej ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.
###
Propunerea de regulament de instituire a Centrului european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice și a rețelei de centre naționale de coordonare (Centrul Cyber al UE) a fost lansată de Comisia Europeană în 2018, fiind discutat inclusiv pe durata Președinției române a Consiliului UE.
Statele membre au decis inițierea unei competiții deschise pentru stabilirea sediului acestui Centru, procedura de selecție fiind agreată de către toate statele membre. Conform acestei proceduri, statele interesate au depus, până la 6 noiembrie a.c., dosarele de candidatură. Astfel, s-au înscris în competiția pentru găzduirea Centrului Belgia (Bruxelles), Germania (Munchen), Lituania (Vilnius), Luxemburg (Luxemburg), Polonia (Varșovia), Spania (Leon) și România (București). Dosarele de candidatură au fost analizate ulterior de către Comisia Europeană care a publicat, la 2 decembrie a.c., evaluarea sa cu privire la candidaturile depuse.
Procedura de selecție pentru stabilirea sediului viitorului Centru Cyber a fost organizată, la 9 decembrie a.c., la Bruxelles, și finalizată în această dimineață (ora României). În urma votului statelor membre, s-a stabilit ca Centrul să fie localizat la București.
Centrul Cyber va reprezenta o structură cheie în contextul eforturilor de la nivel UE de configurare a unui ecosistem european în materie de securitate cibernetică. Centrul va avea un rol important în sprijinirea creării de legături între actorii publici și privați din domeniu, mediul academic și industria de profil din Uniune, asigurând, totodată, coordonarea între centrele naționale pentru securitate cibernetică din statele membre.
De asemenea, Centrul va acționa pentru stimularea cercetării și inovării tehnologice în vederea consolidării securității cibernetice în cadrul Uniunii. Astfel, Centrul va reprezenta principalul organism de gestionare a fondurilor europene dedicate cercetării în domeniul securității cibernetice disponibile prin cele două programe de finanțare ale UE cu relevanță pentru sector – Europa Digitală și Orizont Europa.
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: