[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Romania si Republica Moldova semneaza acorduri de colaborare cu primii doi parteneri care vor ajuta cele doua tari sa implementeze un spatiu digital comun: Microsoft si UiPath

13 decembrie 2022

Republica Moldova și România au anunțat, la Chișinău, semnarea unui Memorandum de Înțelegere (MoU) trilateral între cele două guverne și Microsoft Corp. „Scopul colaborării este de a progresa și accelera proiecte de transformare digitală în ambele țări,” potrivit comunicatului. 

Memorandumul de înțelegere formalizează planurile pentru România și Moldova de a crea și implementa un spațiu digital comun care să permită schimbul de cunoștințe, tehnologii și expertiză tehnică. Microsoft va sprijini aceste eforturi ale ambelor guverne, ajutând la modernizarea capabilităților tehnice respective și la îmbunătățirea eficienței operaționale în sectoarele public și privat.

Conform planului, toate părțile vor colabora pentru dezvoltarea sectoarelor naționale de Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) din România și Moldova; construirea infrastructurii digitale, accelerarea serviciilor de e-guvernare, dezvoltarea politicilor legislative bazate de tip cloud first și creșterea competențelor digitale.

La semnare, Iurie Țurcanu, viceprim-ministru al Republicii Moldova, a declarat: „Această colaborare deschide perspective și oportunități extraordinare pentru dezvoltarea digitală a Republicii Moldova și a României, fiind un catalizator al agendei noastre digitale comune și un element important de sustenabilitate, care include și formarea specialiștilor de înaltă calitate în instituțiile din Republica Moldova.”

Sebastian Ioan Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România a subliniat: „Ne dorim adesea poduri fizice peste Prut. Dar cel puțin la fel de importante sunt punțile digitale, care vor aduce economia viitorului, cu toate oportunitățile ei, pe ambele maluri ale Prutului.”

De asemenea, a fost semnat de cele doua state si un acord de colaborare cu UiPath, „pentru a crește nivelul competențelor digitale ale personalului administrației publice, precum și a îmbunătăți infrastructura digitală și capabilitățile digitale ale României și Republicii Moldova, în special în contextul valorificării noilor tehnologii,” potrivit comunicatului

Prin acest acord se urmărește în principal: consolidarea infrastructurii digitale din sectorul public și privat a României și Republicii Moldova; susținerea proceselor de dezvoltare a societății digitale și economiei digitale inovatoare și reziliente în ambele state; dezvoltarea unui spațiu digital comun pentru creșterea calității serviciilor electronice și asigurarea unui mediu digital sigur pentru toți cetățenii României și Republicii Moldova.

Iurie Țurcanu, viceprim-ministru al Republicii Moldova: „Compania UiPath este o companie românească, care produce cele mai performante tehnologii de robotică virtuală din lume. Automatizarea proceselor este exact ceea ce ne trebuie pentru a reduce costurile și a mări viteza de lucru a instituțiilor publice.” 

Sebastian Burduja, ministrul cercetării, inovării și digitalizării din România: „Parteneriatul României cu Republica Moldova pentru transformare digitală și spațiul digital comun capătă, astăzi, o nouă dimensiune. Memorandumul semnat cu UiPath deschide calea către noi colaborări și proiecte.”

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?