România este statul european în care 25% dintre cetățeni nu au folosit nicio procedură electronică de identificare!
România s-a plasat anul anul trecut pe penultimul loc între țările UE, în ceea ce privește siguranța accesării serviciilor on-line prin intermediul unui cod primit pe telefonul mobil, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu o pondere de doar 14%, adică doar 1 din 7, am lăsat în urmă doar Bulgaria (12%) și am fost depășiți de Lituania și Grecia ( cu câte 22%).
Pentru referință, menționăm că media europeană a acestui indicator important pentru siguranța multiplelor servicii oferite acum în mediu electronic a fost în 2020 de 46%. Cele mai mari valori au fost consemnate în Danemarca (76%), Olanda (74%) și Cehia (73%). Indicatorul oferit de Eurostat reprezintă doar una dintre modalitățile de acces securizat.
De reținut, identificarea uzuală cu username și password a fost făcută în cazul românilor cu un procentaj de doar 45%, ceea ce ne-a plasat pe ultimul loc, după Bulgaria, Croația (54%) și Lituania (50%). Media UE în materie a fost de 75%, iar în top s-au situat Olanda (91%), Cehia (86%) și Germania (85%).
La ponderea celor care folosesc social media drept procedură de identificare stăm ceva mai bine. Cu 26%, ne aflăm la egalitate cu Germania sau Austria și peste Slovacia, Grecia (25%), Luxemburg (23%) și Lituania (20%). Danemarca (52%) și Belgia (51%) sunt singurele care trec de jumătate la acest capitol.
Accesul pe bază de token de securitate (dispozitiv care generează un cod aleator pentru fiecare accesare, pentru a îngreuna tentativele de fraudă) a fost utilizat de doar 6% dintre români, mai mult decât în Bulgaria (3%), Cehia (4%) sau Austria (5%) dar sub jumătate față de media UE (13%) și la mare distanță de Olanda, Malta (51%), Luxemburg (36%) sau Croația (30%).
Alte modalități sunt mai puțin populare dar ar trebui să reținem că România este statul european în care 25% dintre cetățeni nu au folosit nicio procedură electronică de identificare. Pondere la care, din păcate excelăm, la mare distanță de croați, ciprioți (16%) și bulgari (14%), în condițiile în care media europeană este de doar 9%.
În context, reamintim că, de la 1 ianuarie 2021, băncile şi restul furnizorilor de servicii de plată au fost obligați printr-o directivă europeană de plăți să introducă autentificarea cu cel puțin două elemente de identificare referitoare, dincolo de obișnuita înrolare 3D secure a cardurilor, la posesia telefonului, cunoașterea unei parole sau confirmarea identității prin date biometrice (amprentă, recunoaștere facială).
Sursa; articol scris de Dan Palangean, Expert Senior in cadrul BNR
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„To be honest I think that Sinaia, your conference, is much better then Davos.”
Many more interesting quotes in the video below: