Romania pe locul 3 in Europa in privinta utilizarii platilor digitale in domeniul transportului public, dupa Marea Britanie si Polonia

8 aprilie 2021

Update – BCR anunta ca in luna martie a.c. s-au inregistrat 1,97 milioane de tranzactii realizate cu carduri nationale si internationale, dispozitive mobile in toate orasele in care banca a implementat sistemul de plata NFC in transportul public.

_________


In Romania, platile contactless cu orice card bancar sau cu telefonul mobil sunt posibile in prezent in sistemele de transport public din 15 orase,

Detinatorii de carduri Visa au realizat in luna decembrie, anul trecut, aproximativ 900.000 de tranzactii contactless pentru plata calatoriilor cu mijloacele de transport in comun la nivel national, ceea ce plaseaza Romania pe locul 3 in Europa in privinta utilizarii platilor digitale in domeniul transportului public. 

Potrivit datelor Visa, Romania este devansata in clasamentul european doar de Marea Britanie si de Polonia, fiind urmata la mare distanta de Italia si Franta, ceea ce demonstreaza avansul puternic al platilor electronice din tara noastra si o schimbare a comportamentui de plata al romanilor care au inteles avantajele tehnologiilor de plati si au incredere sa le foloseasca. De asemenea, Compania de Transport Public Cluj-Napoca si Metrorex se afla in top 10 companii din sectorul transportului in Europa in functie de numarul platilor digitale efectuate de calatori. 

Oriunde in lume, posibilitatea de a plati contactless pentru transportul public nu mai este doar un avantaj, ci o necesitate, deoarece reprezinta o solutie sigura in contextul pandemiei Covid-19 si nu numai.

In Romania, platile contactless cu orice card bancar sau cu telefonul mobil sunt posibile in prezent in sistemele de transport public din 15 orase, respectiv Arad, Baia-Mare, Buzau, Cluj, Craiova, Iasi, Ploiesti, Pitesti, Oradea, Ramnicu-Valcea, Resita, Sibiu, Sighisoara, Timisoara si Bucuresti.

In capitala, calatorii isi pot achita biletul cu ajutorul cardului bancar atat la metrou, la portile de acces din cele peste 60 de statii, cat si la validatoarele din mijloacele de transport in comun STB de suprafata (in noile autobuze si tramvaie). 

Orasele care au introdus tehnologia ce permite plata biletelor de calatorie cu ajutorul cardurilor contactless direct in mijloacele de transport acopera aproximativ o treime din populatia Romaniei, respectiv sase milioane de locuitori. Multe dintre acestea sunt orase turistice care ofera vizitatorilor straini o experienta imbunatatita de calatorie cu transportul public, prin eliminarea biletelor de hartie si a timpului de asteptare la cozi. 

Observam un interes tot mai mare din partea autoritatilor privind utilizarea platilor electronice in transportul public urban si suntem in curs de implementare a inca trei proiecte in alte orase, iar in acelasi timp avem discutii cu multe alte autoritati care doresc sa mearga in aceasta directie,” a declarat Elena Ungureanu, Country Manager Visa in Romania.

Reteaua de acceptare a platilor cu cardul in transportul in comuns-a extins anul trecut la peste 7.700 de terminale, iar numarul de tranzactii a crescut de 2.3 ori in decembrie 2020 comparativ cu aceeasi perioada din 2019. Dintre orasele care au introdus plata cu ajutorul cardurilor contactless in mijloacele de transport public, Cluj, Sibiu, Iasi, Timisoara contribuie la cresterea lunara a tranzactiilor cel mai mult, iar din urma vin puternic orase de marime medie, precum Buzau, Ploiesti, Pitesti. 

_________

Rapiditatea si usurinta platilor contactless sunt mult apreciate de detinatorii de carduri Visa din Romania, care platesc acum in mai mult de 9 din 10 cazuri contactless. In plus, ii ajuta pe operatorii de transport sa scada costurile operationale cu gestionarea numerarului. 

Dezvoltarea mobilitatii urbane este esentiala pentru viitorul transportului si contribuie la revenirea economica a oraselor, iar Visa colaboreaza cu autoritatile, operatorii de transport si partenerii sai pe plan international pentru introducerea sistemelor de plata contactless in retelele de transport urban din intreaga lume. In prezent, peste 500 de proiecte de mobilitate urbana sunt implementate cu sprijinul Visa la nivel global, iar interesul autoritatilor fata de astfel de initiative este in continua crestere, in pofida restrictiilor si a perioadelor de carantina.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Irina Chitu – country manager finzoom.ro

„Cel mai bine este sa imprumuti maxim 25% din venitul net, pentru a sta linistit. Cata casa imi permit? Asta inseamna 4 ani de venituri.”

Afla aici sfaturile expertului

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?