[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Romania este prima tara din UE in ceea ce priveste plata cu cardul in transportul public si cresterea pietei de comert electronic

29 martie 2024

Potrivit datelor BNR, in acest moment nu mai exista tara in Europa care sa creasca din punct de vedere al numarului de tranzactii cu cardul si al valorii acestor tranzactii cu peste 20% anual, asa cum a crescut Romania in 2023, a declarat Elena Ungureanu, country Manager Visa Romania in cadrul unei conferinte de presa organizate la Palatul Victoria. Unul dintre principalele motoare de crestere ale pietei este comertul electronic. Potrivit Eurostat, in 2023, numarul romanilor care au facut cumparaturi online a crescut cu 40 de puncte procentuale.

Si aici ne aflam in frunte. Dupa noi, cu o crestere in jur de 30 de puncte procentuale vine Ungaria, Cehia si Croatia.” a mai precizat reprezentantul Visa care a adaugat ca sunt cel putin alte doua motoare de crestere a adoptiei platilor cu cardul in Romania, care sunt un efect direct al parteneriatelor public-privat. Este vorba despre plata taxelor si transportul public.


In cea ce priveste plata online a taxelor si impozitelor avem platforma ghiseul.ro, „cel mai bun exemplu de parteneriat public-privat” dupa cum il califica chiar Elena Ungureanu, un parteneriat intre APERO (Asociatia de Plati Electronice din Romania), Ministerul Inovarii si Cercetarii si Agentia pentru Digitalizarea Romaniei.

Am pornit a acest proiect in urma cu peste 10 ani. Pana in 2020, cand guvernul a introdus foarte serios pe agenda sa digitalizarea, nu s-au intamplat foarte multe. Astazi avem peste 2,1 mil. de utilizatori activi pe platforma ghiseul.ro. Doar in 2023 au fost efectuate peste 1,8 mil. de tranzactii si s-au colectat peste 800 mil. lei. Vedem cresteri semnificative de la an la an si in ceea ce priveste tipurile de taxe care se introduc pe platforma si al numarului de institutii pentru care poti plati aceste taxe.

De cate ori avem ocazia prezentam ghiseul.ro ca studiu de caz pentru toate celelalte tari din centrul si estul Europei care sunt oarecum in urma noastra in acest domeniu.” a mai adaugat oficialul Visa.

Despre adoptia de catre romani a platformei ghiseul.ro a vorbit si ministrul digitalizari, Bogdan Ivan, care a prezentat noi date, in cadrul aceluiasi eveniment. Astfel, doar în primele trei luni din acest an avem 186.000 de noi conturi deschise pe platforma de catre utilizatori. „Media ultimilor trei ani este de peste 1000 de noi conturi create în fiecare zi.” – spune ministrul.

Ghișeul.ro are deja peste 500 de taxe și servicii publice la un click distanță. Odată cu finalizarea aplicației unice a statului român, vom aduce toate serviciile publice din România mai aproape de fiecare român.” a mai adaugat reprezentantul Guvernului.

Cel de-al doilea exemplu de parteneriat public-privat in adoptia cardurilor este dat de parteneriatele dintre institutiiile financiare, avand BCR ca principal promotor, si oficialitatile locale. In acest moment, 18 orase din Romania sunt incluse in programul de mobilitate urbana.

Impreuna am pus Romania pe harta. Ce inseamna asta? Cele 18 orase deservesc cam o treime din populatia tarii. In acest moment avem peste 10.000 de terminale instalate in mijloacele de transport in comun, fie ca sunt autobuze, troleibuze, tramvaie si statii de metrou. Am depasit cu mult borna de 2,5 mil. de tranzactii, doar pe carduri Visa, in fiecare luna, ceea ce ne propulseaza pe primul loc in Uniunea Europeana.” a mai precizat Elena Ungureanu.

Faptul ca am deschis plata cu cardul in transportul public din Romania are un efect colosal in cresterea acestui comportament de a plati cu cardul in toata economia si in toata tara. Este un exemplu care a dus Romania pe primul loc in Europa continentala. Suntem doar in urma Marii Britanii la numarul de tranzactii facute in transportul public (…) Putem sa fim in fruntea Europei chiar si cu ghiseul.ro. Il dam exemplu in intreaga Europa pentru ca putine piete au o astfel de platforma pe care se consolideaza (aproape) toate platile catre stat.” – a declarat Catalin Cretu, General Manager Visa pentru Romania, Bulgaria, Croatia si Slovenia.

Discursul Elenei Ungureanu, incepand cu minutul 56.50′

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?