România are cel mai scăzut nivel de acceptare a cardurilor din Europa, cu 10 terminale POS la 1.000 de locuitori, în timp ce media europeană este de aproximativ 30 de terminale la 1000 de locuitori, a declarat marţi managerul de ţară al VISA, Elena Ungureanu, in cadrul ZF Bankers.
„În momentul de faţă ne preocupă foarte mult gradul de acceptare a cardurilor în România: suntem la cel mai scăzut nivel din Europa. Indicatorul la care mă refer este numărul de terminale la mia de locuitori, care în România este la 10 – avem 10 terminale POS instalate la 1000 de locuitori, iar media europeană este undeva la 30 de terminale la mia de locuitori, deci avem de 3 ori mai puţin. Într-adevăr, dacă ne uităm în Bucureşti sau în urbanul mare, stăm bine, avem multe oportunităţi să le utilizăm”, a afirmat reprezentanta VISA, în cadrul Bankers Summit 2019 organizat de Ziarul Financiar.
Pe de altă parte, Elena Ungureanu a arătat că în România sumele cheltuite pe carduri reprezintă un procent redus din totalul cheltuielilor populaţiei, dar este în creştere.
„România este o piaţă eminamente de debit, cardurile au apărut recent în România, primul card a fost emis în 1995, deci încă ne place cash-ul ca şi naţiune. Sumele cheltuite pe card reprezintă 14% din cheltuielile totale ale populaţiei, şi ca şi companie care activăm în plăţi avem o oportunitate imensă.
Dar sumele cresc foarte mult, spre exemplu la sfârşitul lui martie valoarea totală a tranzacţiilor pe cardurile VISA a crescut cu 34%, faţă de perioada similară din acelaşi an (a anului trecut, n.red.). Şi pe online cifra este la fel.
Şi numărul de tranzacţii creşte foarte mult. Din totalul tranzacţiilor efectuate cu cardurile în România, avem 70% tranzacţii făcute la comercianţi. Acesta este indicatorul la care noi ne uităm foarte mult. Deci chiar dacă penetrarea în consumul final al populaţiei este destul de redusă – 14%, avem un segment al populaţiei căruia îi place să utilizeze foarte mult cardul şi o face foarte des”, a menţionat reprezentanta VISA.
De asemenea, Elena Ungureanu a vorbit si despre adoptia solutiilor de plata cu mobilul, si crede ca Apple Pay va fi un succes in Romania.
„Apple Pay aş zice că e puţin cam devreme să spunem că este un succes, dar ne aşteptăm să fie un succes. Avem experienţa cu plăţile mobile de mai bine de un an. La inceputul lui 2018 BT a lansat primul portofel mobil, urmată de ING, Orange Money, iar acum a venit Apple Pay şi putem spune că românilor le plac plăţile mobile.”
„Plăţile mobile au început să se vadă în numărul total de tranzacţii, sunt procente sensibile şi există creşteri lunare de 10% la numărul de tranzacţii, până să apară Apple Pay.”
Banking 4.0 – „how was the experience for you”
„So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”
Many more interesting quotes in the video below: