[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

România are cele mai multe femei investitor la nivelul țărilor din portofoliul XTB. „8 din 10 cliente ale XTB din România se află în concediu de maternitate sau au copii și sunt în căutarea unor modalități de a-și crește economiile.”

8 martie 2024

România este lider incontestabil în ceea ce privește ponderea femeilor în rândul investitorilor, în țările unde este prezentă XTB, companie de tip fintech, ce oferă acces instantaneu la piețele financiare prin intermediul unei platforme online și al unei aplicații mobile. Ponderea femeilor a crescut de la un an la altul, iar în 2023, aceasta a fost de 20%, se arată într-un comunicat de presă.

Datele arată că 8 din 10 cliente ale XTB din România se află în concediu de maternitate sau au copii și sunt în căutarea unor modalități de a-și crește economiile. După România, regiunea Orientului Mijlociu și a Africii de Nord – MENA (18%), Polonia (13%) și Portugalia (13%) se bucură, de asemenea, de o pondere semnificativă a femeilor în rândul investitorilor. La polul opus, Republica Cehă, Slovacia, Franța, Germania și Spania se află pe lista statelor cu cel mai mic procent.

Deosebit de interesantă este și ponderea tot mai mare a femeilor în rândul clienților noi, care și-au început în 2023 călătoria în domeniul investițiilor. Această tendință este rezultatul noilor oportunități de investiții pasive pe termen lung, care se pot dovedi mai atractive pentru investitorii de gen feminin, reticenți la risc.

Dintre piețele europene, în 2023, România a ocupat poziția de lider, însă se observă, totuși, o scădere de 6% față de anul 2022. Alte piețe sunt în creștere comparativ cu 2022, cele mai mari diferențe fiind observate în Germania (+6%), Polonia (+5%) și Spania (+5%). Privind dincolo de granițele Europei, regiunea MENA se bucură de cea mai mare pondere a femeilor investitor în rândul începătorilor: 24%.

„Asistăm la o democratizare generalizată a investițiilor, care deja nu mai sunt privilegiul celor care dispun de capital suficient. Datorită educației, publicul larg se implică în investiții și acestea nu mai sunt în primul rând un domeniu masculin. Femeile care investesc sunt deja parte integrantă a mediului investițional”, spune Irina Cristescu, general manager XTB România.

O altă tendință notabilă este aceea că investițiile pe piețele financiare par să atragă clienți mai tineri. În România, investitorul mediu de gen feminin are 35 de ani, față de 33 de ani în cazul bărbaților. În alte țări, femeile încep să investească chiar mai devreme, cu o vârstă medie de 34 de ani în Polonia, de exemplu.

„Cred că succesul în investiții este direct proporțional cu gradul de experiență, cu alte cuvinte – timpul și atenția pe care suntem dispuși să le dedicăm acestor activități cu beneficii clare în viețile noastre personale. Sunt convinsă că nu este legat de faptul că ești bărbat sau femeie. Într-adevăr, femeile au mai multă răbdare, în general, sunt mai consecvente și își setează orizonturi de timp mai lungi. Din păcate, însă, această strategie nu funcționează mereu în avantajul lor„, explică Diana Seredenciuc, co-fondator și CEO Bankata. Fost wealth manager la CitiBank, Diana investește pe piața de capital de mai bine de 10 ani. Promotoare a educației financiare în domeniului investițiilor pe bursă, Diana a devenit și antreprenor: a dezvoltat platforma Bankata, care ajută românii să-și gestioneze bugetul și să înțeleagă produsele financiare. 

Printre provocările cu care se confruntă femeile pe piața financiară se numără lipsa de încredere în abilitățile lor de investiții, lipsa educației financiare și veniturile mai mici pe care acestea le au disponibile. Diferența de remunerație între femei și bărbați este vizibilă dacă ne uităm la alte cifre ale XTB: valoarea medie a depozitelor bărbaților români este de 1,5 ori mai mare, comparativ cu cea a femeilor. Același raport poate fi aplicat și pentru valoarea medie a tranzacțiilor.

De-a lungul anilor, au circulat numeroase stereotipuri cu privire la activitatea femeilor pe piețele financiare. Stereotipurile au fost ignorate și, cu siguranță, femeile sunt conștiente de beneficiile investițiilor durabile: în toate țările în care sunt disponibile planuri de investiții bazate pe ETF-uri, o medie de 11% dintre acestea sunt deținute de femei.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?