[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Romania ar putea avea primul CIO guvernamental, in persoana presedintelui Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei – la 3 ani dupa crearea acestei functii in cadrul guvernului

7 ianuarie 2020

Agenția pentru Agenda Digitală a Romaniei (AADR), care gestiona principalele sisteme de servicii publice electronice ale statului, inclusiv platforma ghiseul.ro (pentru plata online a taxelor si impozitelor) și era coordonată de Ministerul Comunicațiilor, ar urma să fie transformată printr-o Hotărâre de Guvern, aflată în dezbatere publică, în Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Conform Notei de fundamentare care însoţeşte Hotărârea de Guvern privind organizarea, funcţionarea şi atribuţiile Autorităţii pentru Digitalizarea României, preluata de Agerpres, entitatea se organizează şi funcţionează ca structură cu personalitate juridică în cadrul aparatului de lucru al Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului având rolul de a realiza şi asigura implementarea strategiilor şi a politicilor publice în domeniul digitalizării.

Conducerea ADR este asigurată de un preşedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat în activitatea de conducere de un vicepreşedinte, cu rang de subsecretar de stat, numiţi şi eliberaţi din funcţie prin decizie a prim-ministrului. De asemenea, pentru buna funcţionare a compartimentelor şi activităţilor cu caracter funcţional, Autoritatea are un secretar general, iar numărul maxim de posturi este 35, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetului preşedintelui.

Noua entitate vizează atingerea unor obiective, printre care: digitalizarea sectorului public, dezvoltarea şi asigurarea interoperabilităţii între autorităţile şi instituţiile publice, dezvoltarea sistemelor de autentificare informatică şi interconectarea sistemelor informatice publice, dezvoltarea serviciilor publice electronice, implementarea la nivel naţional de sisteme informatice care furnizează servicii de eGuvernare, operarea de sisteme informatice ce furnizează servicii de eGuvernare, asigurarea securităţii cibernetice pentru sectorul public, implementarea inteligenţei artificiale în sectorul public.

Prezent la dezbaterea publica de luni – 6 ianuarie – privind rolul ADR, Sabin Sărmaş, preşedintele ADR a mai precizat ca prin OUG 90 din 2019, CERT-RO a trecut de la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în coordonarea primului ministru. 

ADR va primi finanţare integral de la bugetul de stat prin Secretariatul General al Guvernului. Încasările obţinute din tarifele practicate de Autoritate vor fi virate integral la bugetul de stat.

Asociaţia Patronala a Industriei de Software și Servicii (ANIS) anunţă că salută Guvernul României de a acorda prioritatea cuvenită digitizării prin crearea unei instituții în cadrul aparatului de lucru al guvernului și aflată în coordonarea Prim-Ministrului, dar cere cel puţin 120 de posturi şi salarii mai mari pentru IT-ştii care ar urma să lucreze pentru autoritate.

De asemenea, ANIS mai propune ca presedintele ADR, care conform proiectului de HG are rangul de secretar de stat, să primească și celelalte două atribuții rămase încă secretarului de stat coordonator pentru tehnologia informației (cele prevăzute în HG 21/2017 la art. 4 alin. (1), lit. d), f) ) și astfel să devină de acum înainte CIO guvernamental.

„Vom avea astfel, în sfârşit, un CIO guvernamental funcțional, la 3 ani după crearea acestei funcții în cadrul aparatului de lucru al guvernului.”

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?