[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Revolut – precizari legate de popriri

Premium
9 martie 2023

Zilele trecute, argumentele Casei de Avocatura Suciu-Popa, care a reprezentat in instanta Libra Internet Bank, au fost validate de instanta. Astfel, „în lipsa existenţei raporturilor juridice directe între Libra Internet Bank şi clienţii Revolut, banca nu poate fi considerată terţ poprit în raport cu aceştia şi astfel, conturile deschise nu pot fi poprite” – potrivit casei de avocatura. Prin urmare, nu poate fi admisă cererea de validare a popririi formulată de creditor împotriva băncii la care conturile Revolut au fost deschise. 

Situatia va sta insa cu totul diferit in momentul in care sucursala locala a Revolut va deveni operationala – cu alte cuvinte cand conturile vor fi deschise direct la banca/institutia de credit Revolut. In acest caz, exista cai legale de a popri conturile Revolut, via Lituania.

La solicitarea NOCASH, va prezentam in continuare reactia oficiala a Revolut:

„Revolut și Libra Internet Bank desfășoară un parteneriat de succes, inițiat acum doi ani și jumătate, prin care Libra Internet Bank furnizează către Revolut un serviciu ce presupune alocarea unor conturi tehnice cu IBAN local, facilitând posibilitatea de a efectua plăți prin sistemele de plată autohtone. În momentul de față, Revolut continuă să-și ofere serviciile în România în temeiul libertății de prestare a serviciilor pe teritoriul Spațiului Economic European (SEE), prin extinderea/ pașaportarea licenței sale lituaniene.

În anul 2022, am inițiat demersurile administrative pentru înființarea unei sucursale locale. Aceasta figurează în registrul de “Sucursale ale instituțiilor de credit din alte state membre”, asigurat de Banca Națională a României, însă nu este momentan operațională.

Astfel, entitatea lituaniană Revolut Bank UAB este unitatea sub care clienții sunt înrolați și deci singura care ar putea executa ordine/înființa popriri din partea entităților din România, dar numai cu respectarea procedurilor lituaniene, europene, precum Regulamentul UE Nr. 1215/2012 privind competența și recunoașterea și executarea hotărârilor în materie civilă și comercială (adică conform procedurii prevăzute la art. 41, 42 din prezentul regulament) și a altor prevederi legate de procedura europeană de executare.

Pe piața locală, Revolut a construit și continuă să dezvolte relații de bună colaborare cu autoritățile de reglementare, cu instituțiile statului, cu asociații ale altor părți din ecosistem, în vederea limitării tentativele de fraudă, a evaziunii fiscale și pentru a preveni spălarea de bani.

Le mulțumim celor peste 2,6 milioane de clienți din România care ne-au acordat încrederea lor și utilizează serviciile noastre și îi încurajăm să continue să dea dovadă de responsabilitate în utilizarea serviciilor, conform termenilor și condițiilor aplicației. Folosirea conformă a serviciilor noastre și protejarea intereselor legitime ale clienților Revolut sunt teme prioritare pentru noi.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?