[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Reviriment la emiterea cardurilor de credit – 270.000 de romani au contractat produsul in ultimele 15 luni

17 august 2016

Portofoliul de carduri valide din circulatie a inceput anul 2016 depasind pragul de 15 mil. si a ajuns la 15,4 la mijlocul acestui an. Vestea cu adevarat buna este ca in paralel creste ci numarul cardurilor active, care genereaza efectiv tranzactii. In cazul ambilor indicatori cresterea din primele sase luni ale anului este de 400.000. Cu toate acestea, in continuare sunt 4 mil. de carduri inactive, care nu genereaza decat costuri, cel putin pentru posesori.

portofoliu carduri 30 iunie 2016

Sursa: BNR

Cresterea fara precedent a consumului se vede si in revirimentul de pe cardurile de credit care au inceput sa fie din nou contractate de catre romani, care au din nou incredere in economie si consuma pe credit. In numai un an, intre 30 iunie 2015 si 30 iunie 2016, peste 220.000 de romani si-au facut un card de credit, atat la banci cat si la IFN-uri.

Cu toata aceasta crestere, portofoliul cardurilor de credit valide din circulatie este inca sub cel consemnat la finele trim.I 2009, cand se depasea 2,7 mil. carduri. Ponderea cardurilor de credit emise de IFN-uri (BRF Finance, Cetelem si Euroline) este in prezent de sub 20% in total portofoliu credit card.

portofoliu carduri credit 30 iunie 2016

Sursa: BNR

In ceea ce priveste infrastructura de acceptare se observa ca reteaua de ATM-uri s-a plafonat, „inghetand” in jurul a 11.550-11.600 de-a lungul ultimelor cinci trimestre. Cu alte cuvinte nu se mai investeste in achizitionarea de ATM-uri. Exista si o explicatie logica. Pe de o parte, pe masura ce bancile inchid din sucursale, raman ATM-uri care sunt repozitionate. Pe de alta parte, bancile isi maresc reteaua de ATM-uri prin parteneriatul cu Euronet, astfel incat clientii bancilor pot folosi si reteaua de 500 de ATM-uri a Euronet in exact aceleasi conditii ca reteaua emitenta a cardului. In ultimul an, pentru o astfel de abordare au optat si banci medii, precum OTP Bank si Unicredit Bank (fata de bancile mici, fara retea, ca pana acum).

O cu totul alta evolutie se consemneaza pe instalarile noi de POS-uri. Astfel, peste 13.000 de terminale au fost instalate la comercianti in perioada iunie 2015 – iunie 2016. Reducerea comisionului de interchange face acum mult mai atractiva acceptarea cardurilor, cel putin pentru comemrciantii mici, pentur ca cei mari reusisera sa negocieze comisioane mult mai bune decat restul pietei.

evolutie retea terminale 30 iunie 2016

 

Sursa: BNR

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?