[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Reteaua independenta de ATM-uri a Euronet are 3 clienti si 235 de terminale

1 octombrie 2012

1 octombrie 2012 – Intr-o perioada in care piata de ATM-uri inregistreaza descresteri, Euronet continua sa-si mareasca reteaua independenta de terminale, care in mai putin de doi ani, a depasit 230 de ATM-uri si este previzonat sa creasca pana la 400 catre finele anului viitor. Dupa Citibank si RBS, Nextebank este cel mai recent beneficiar al serviciilor oferite de reteaua independenta de ATM-uri din Romania, detinuta de Euronet.

Incepand cu septembrie a.c., clientii posesori de carduri de debit Nextebank pot opera gratuit retrageri de numerar din ATM-urile Euronet instalate in peste 30 de judete. Reteaua Euronet acopera 35 de localitati, cele mai multe instalari fiind in Bucuresti, aproximativ 30% din terminale. Potrivit oficialilor companiei, ATM-urile sunt instalate in marile orase, in general locatii comerciale cu trafic ridicat.

Nextebank isi largeste astfel semnificativ reteaua de ATM-uri, care la jumatatea acestui an se ridica la 170 de terminale proprii.

„Prin parteneriatul cu Euronet, extindem accesul clientilor nostri la tranzactiile cu numerar, non-stop, fara costuri si fara drumuri suplimentare la banca”, a declarat Anca Mitrica, Director Executiv Business Management, Nextebank.

„Din 2011, Euronet este liderul Retelelor Independente de ATM-uri din Romania. Nextebank este al treilea partener bancar care participa în cadrul retelei de ATM-uri a Euronet de tip „shared”, in Romania.  Acest parteneriat permite Nextebank sa raspunda mai bine nevoilor clientilor prin extinderea punctelor de prezenta ATM cu locatii traficate intens, creand eficientizari operationale si beneficiind de reduceri de costuri, fara investitii suplimentare” a declarat Mihaela Petre, Director General, Euronet Romania.

Cei 18 ani de experienta ai Euronet in dezvoltarea de retele independente de ATM-uri cuprind toate aspectele acestui tip de business: selectarea locatiilor, administrarea contractorilor, managementul numerarului, furnizarea de servicii cu valoare adaugata, dezvoltarea de software pentru ATM si suport pentru clienti.

„Euronet a perseverat in lansarea si cresterea retelei sale ATM din Romania intr-o perioada in care piata nu a inregistrat crestere. Aceasta realizare se datoreaza modelului de business al Euronet de a lansa retele deschise participarii mai multor banci, sporind astfel eficienta investiilor in retea si creand valoare.”, a adaugat D-na Petre.

Euronet isi propune sa continue dezvoltarea retelei independente de ATM-uri, previziunile fiind de 270 terminale la sfarsitul acestui an si 400 la sfarsitul anului viitor. Vor fi instalate atat terminalele tip “cash out” cat si terminale “cash in”, ultimele urmand sa ajunga la 50 catre finele lui 2013. Initial planurile vizau instalarea a 600 de terminale pana la sfarsitul acestui an.

Oficialii companiei vad in instalarea de terminale tip „cash in”, care permit depunerea de numerar si constituirea de depozite, o foarte mare oportunitate. In mai a.c., compania anunta instalarea primei retele independente din Europa de echipamente tip ADT (Automated Deposit Terminal), cu banci din Polonia si Romania. La acel moment Euronet avea deja semnate 20 de contracte in Polonia, piata unde erau operationale  aproximativ 2.000 de terminale ADT.

In acest context, cu 20 de contracte in Polonia si 2 in Romania, „potentialul pentru semnarea de contracte aditionale in vederea instalarii de noi ADT-uri este etraordinar”, declara Nikos Fountas – Senior Vicepresident & managing Director, Europe EFT Processing segment.

Euronet Services este singurul furnizor din Romania care ofera acest model de retea independenta de tip ‚shared’. Compania s-a lansat pe piata din Romania cu reteaua independenta de ATM-uri in noiembrie 2010, primul client fiind Citibank Romania. Un an mai tarziu, compania instala deja primele 90 de terminale. In august 2012 intra in vigoare parteneriatul cu RBS Romania ocazie cu care se confirma prezenta Euronet in peste 30 de judete cu 230 de terminale. In prezent, compania poarta discutii cu mai multe banci pentru atragerea in retea.

In Romania, Euronet este si unul dintre cei mai importanti procesatori de tranzactii cu cardul. Printre clientii care au extenalizat procesarea platilor cu cardul catre Euronet se numara Raiffeisen Bank, Piraeus Bank, Millennium Bank, Citibank, TBI Credit si ATE Bank.

Retelele de ATM-uri independente sunt mult mai cunoscute in tarile dezvoltate, iar in ultimii ani ele au intrat si pe pietele din zona centrala si de est a Europei. Euronet Worldwide a dezvoltat deja astfel de retele in Polonia, Germania, Cehia, Ucraina si Bulgaria, iar in vara anului trecut a facut publica extinderea catre trei noi piete: Romania, Grecia si Croatia. Compania detine si opereaza retele independente de ATM-uri inclusiv in India si Egipt. Aceasta extindere pozitioneaza Euronet ca dezvoltatorul de retele de ATM-uri independente cu cea mai rapida crestere din Europa si cu cea mai mare acoperire geografică.

Euronet proceseaza tranzactii pentru o retea formata din peste 17.000 de ATM-uri si aproximativ 69.000 de POS-uri in 34 de tari. Compania detine si opereaza centre de procesare in Ungaria, Grecia, Serbia, Pakistan, India si China.

Prin intermediul retelui de ATM-uri pe care o administreaza, eliberarile de numerar se ridica la aproximativ 55 miliarde USD anual.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?