Reteaua de POS-uri a crescut cu peste 100.000 de terminale (+77%) in ultimii cinci ani. Reteaua de ATM-uri a scazut cu peste 1200 terminale (-11%), in aceeasi perioada.

Premium
10 iulie 2020

La finele luni martie a.c., infrastructura de acceptare a cardurilor in Romania a ajuns la 244.526 terminale, dintre care 234.221 POS-uri si 10.305 ATM-uri. Reteaua este in crestere cu 25.000 de terminale (+11%) fata de martie 2019 si cu peste 100.000 de terminale (+70%) fata de martie 2015.

Cresterea este datorata exclusiv POS-urilor, intrucat reteaua de ATM-uri a scazut continuu in toata aceasta perioada.


In ciuda cresterilor sustinute ale retelei de POS-uri la comercianti, piata romaneasca este inca mult in urma mediei europene.

Avem in momentul de fata 230.000 de POS-uri. Anul trecut s-au instalat vreo 25.000, deci foarte buna performanta dar inca suntem mult in urma mediei europene. Noi avem 110 POS-uri la 10.000 de locuitori, iar media europeana este de trei ori mai mare. Daca reusim sa ajungem din urma pe aceasta directie a acceptarii platii cu cardul, piata aceasta va putea sa continue sa aiba ritmuri de crestere remarcabile pentru multi ani de aici incolo,” a declarat la ZF Live Catalin Cretu, director general Romania, Croatia, Slovenia si Malta, pentru Visa.

Va fi interesant cum va evolua reteaua de POS-uri in continuare intrucat bancile vor lansa aplicatii care sa inlocuiasca POS-ul clasic cu telefonul mobil. Cu alte cuvinte, locatiile comerciale de acceptare la plata a cardurilor vor continua sa creasca nu insa neaparat si terminalele fizice – intrucat nu va mai fi nevoie de achizitia efectiva a POS-urilor.

Alpha Bank a anuntat recent ca a lansat o asemenea aplicatie si in curand exemplul va fi urmat si de alte banci.

Este o premiera lansarea acestui tip de dispozitiv care va accepta plata cu cardul. Alpha Bank a facut primul anunt dar exista mai multe banci care vor lansa aceste solutii astfel incat, credem noi si speram, ca foarte multi comercianti mici vor adopta aceste solutii,” a adaugat Cretu.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?