[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Regulamentul BNR privind operatiunile prin carduri este depasit

11 februarie 2010

Regulamentul 6/2006 privind emiterea şi utilizarea instrumentelor de plată electronică şi relaţiile dintre participanţii la tranzacţiile cu aceste instrumente este considerat depasit chiar si de catre Banca Nationala a Romaniei.

Regulamentul BNR va fi îmbunatatit si va cuprinde noile reglementari impuse de Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor, doar în masura în care acestea se refera strict la utilizarea cardurilor si la costurile acestora.

De asemenea, vor fi introduse produse pe care piata le cere – cum este cazul cardurilor prepaid si cele de tip gift card. La acest ultim tip de produs, legiuitorul va trebui sa gaseasca solutii pentru identificarea clientului intrucat, in acest moment, legea (656/2002)  interzice deschiderea conturilor anonime, respectiv conturi pentru care identitatea titularului sau a beneficiarului nu este cunoscuta si evidentiata in mod corespunzator.

Un alt element de noutate ce va fi regasit în Regulamentul BNR modificat este moneda electronica precum si posibilitatea crearii unei scheme nationale de carduri, in acest moment utilizandu-se doar schemele Visa si MasterCard.

Regulamentul nr.6/2006 in vigoare

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?