Reactii la legea cash back in randul specialistilor: unii spun ca este o aberatie, altii se asteapta sa dubleze reteaua de acceptare a cardurilor

25 mai 2016

Dupa 20 de ani de la emiterea primului card pe piata romaneasca si adoptarea a o serie de regulamente, directive de plata, legi si diverse hotarari de guvern, jucatorii din industria platilor electronice apreciaza ca inca este nevoie de interventia statutului din perspectiva legislativa, pentru a crea cadrul necesar dezvoltarii.

„Sunt adeptul descentralizării plăților electronice. Sunt de acord cu intervenția statului pe o perioadă limitată de timp.”, a declarat Antonio Eram, CEO & Founder NETOPIA mobilPay, in cadrul Profit Financial Forum.

O astfel de interventie, in opinia lui Eram, este legata de respectarea limitelor impuse la tranzacțiile în numerar. In prezent, angajații firmelor de curierat, pot încasa și transporta în continuare oricât cash doresc.
„Peste pragul de 10.000 de lei, curierii ar trebui să fie obligați să dispună de mașini blindate”, declara Antonio Eram, CEO & Founder NETOPIA mobilPay.

Opinia este impartasita si de catre un alt procesator de plati. Marius Costin, Country Manager PayU România a sus la randul sau urmatoarele: „Cash-ul este foarte puternic din punct de vedere cultural în România, lucru care ține și de educație. Însă este vorba și de lipsa reglementărilor, utilizarea cash-ului nu este foarte bine reglementată.”

In schimb, legea „cash back” este catalogata de managerul Netopia drept „o lege aberanta”, pentru ca „îi obligă pe comercianți să accepte plăți cu cardul, dar în același timp îi obligă să dea și numerar clienților”.

Prezent la eveniment, Cosmin Vladimirescu, General Manager pentru România al MasterCard, este insa de parere ca aceasta lege va schimba semnificativ piata de acceptare a cardului in Romania.

„Această lege va dubla numărul de locații unde se acceptă plăți cu cardul, pentru că și mulți comercianți mici, inclusiv din zona rurală, își vor instala terminale.”

Pentru a incuraja acest lucru, Vladimiresci a mai precizat: „Nu vom taxa băncile acceptatoare pentru cashback cel puțin pană la sfarșitul anului ăsta, iar pe partea de terminale, vom continua să subvenționăm instalarea lor cum am făcut-o și în anii anteriori.”

În funcție de categorie și de complexitate, un POS costă de la 50 de euro până la 300 de euro. Potrivit datelor centralizate de BNR, in acest moment sunt operationale in piata locala aproximativ 145.000 de POS-uri.

Sursa: profit.ro

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale in 2020?