Reactia Visa Europe la intentia guvernului de a reduce comisoanele interbancare la tranzactiile cu carduri

31 ianuarie 2014

Visa Europe apreciaza ca interventiile in vederea reglementarii pietei pot avea consecinte „neintentionate” precum diminuarea investitiilor in noile tehnologii de plata si descurajarea utilizarii cardurilor de catre consumatori.

Comunicat de presa

Visa Europe a luat la cunostinta recentul proiect de Ordonanta de Guvern care propune limitarea platilor in numerar si modificarea OUG nr. 193/2002 in sensul limitarii comisioanelor interbancare la tranzactiile cu cardurile de debit şi de credit, precum si dezbaterile generate de aceasta propunere si doreste sa sublinieze cateva aspecte importante care ar trebui luate in considerare privind acest subiect.

Comisioanele interbancare joaca un rol esential in echilibrarea sistemului de plata pentru toate partile implicate – detinatori de carduri, comercianti, banci emitente si acceptatoare – si in stimularea folosirii platilor electronice. Fiecare piata este unica si flexibilitatea in stabilirea nivelurilor comisioanelor interbancare in Europa ar trebui sa permita incurajarea optiunii de plata potrivite pentru fiecare piata in parte, in special pe pietele unde nivelul de dezvoltare a platilor electronice este intr-un stadiu incipient.

Romania are in prezent cel mai scazut nivel de penetrare a cardurilor din Europa (7% din totalul cheltuielilor de consum ale populatiei, fata de media europeana de 30%) si se situeaza pe unul dintre primele locuri in ceea ce priveste nivelul economiei subterane (28% din PIB). Cu toate acestea, se inregistreaza o crestere puternica a utilizarii platilor electronice si este evident faptul ca romanii sunt foarte deschisi sa accepte inovatia in domeniul platilor, beneficiind astfel de confort si securitate sporite.

Prin noile masuri de limitare a platilor in numerar, Guvernul Romaniei demonstreaza ca intelege importanta platilor electronice pentru societatea romaneasca. Asa cum am aratat in rapoartele noastre recente, exista o legatura stransa intre nivelul economiei subterane si numarul platilor electronice efectuate.

Pentru a crea un cadru favorabil utilizarii extinse a platilor electronice, este esential ca toti jucatorii din industria platilor sa poata opera si sa concureze in conditii egale. Acest lucru este vital pentru a asigura continuarea investitiilor si a inovatiei, care vor oferi diversitatea optiunilor, confortul si securitatea pe care consumatorii si comerciantii le asteapta si le pretind in mod justificat.

Interventiile in vederea reglementarii pietei pot avea insa consecinte neintentionate. De aceea, este important sa ne asiguram ca au fost analizate cu atentie toate posibilele efecte ale unei reduceri drastice si bruste a comisioanelor interbancare printr-un cadru de reglementare adecvat, pentru a evita un impact negativ asupra investitiilor in noile tehnologii de plata si pentru a nu descuraja utilizarea cardurilor de catre consumatori.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Nic Marius Balaceanu – Founder & CEO Lendrise

„For more than a week now, ScoreRise enrolls daily hundreds of users through an innovative facial recognition interface. Enrollment takes less than a minute and it does not require presence of a human operator or video recording. And, of course, it stays fully GDPR compliant with help from Reff & Associates and Deloitte Romania.”

Sondaj
Romania este ultima tara membra UE care nu a transpus in legislatia romaneasca Directiva europeana revizuita a serviciilor de plata (PSD2). Cand credeti ca se va intampla totusi acest lucru?
42 votes · 42 answers
Voteaza
NoCash