[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

RATB va elimina biletele pe suport hartie in cateva zile – calatoria se va efectua exclusiv pe baza de card

18 mai 2011


18 mai, 2011 – RATB a emis, in medie, 4.000 de carduri Activ pe zi, dupa comunicatul de presa din 27 aprilie a.c., prin care se anunta ca biletele de calatorie pe suport de hartie vor mai fi disponibile in centrele de vanzare din reteaua RATB pana la epuizarea stocurilor.

“In cateva zile vom epuiza stocul de bilete de calatorie tiparite pe suport hartie dupa care vom folosi exclusiv cardul”, a declarat Adrian Crit, director general RATB. Pentru cineva care are nevoie doar de o calatorie, costul de achizitie al cardului Activ este de 3,6 lei, la care se adauga contravaloarea calatoriei, de 1,3 lei.

In prezent, in piata sunt 1.300.000 de carduri Activ valide, care genereaza tranzactii.

Pentru cei care au si cont bancar, BCR a venit astazi cu un nou produs : cardul Zambet, care are o oferta de tip 3 in 1 : aplicatie bancara standard (care permite retrageri de numerar si plati la comercianti, oriunde in lume), aplicatie de tranzit (care inseamna incorporarea facilitatilor oferite de Cardul Activ al RATB) si program de fidelizare cu discount-uri la tranzactionare.

Fiind un card contactless, produsul ofera, un plus de securitate la tranzactionare si o alternativa la varianta clasica de efectuare a platilor la comercianti. Pentru tranzactiile de pana in 100 de lei, tranzactia se efectueaza prin apropierea cardului de cititor, la o distanta de cativa cm, timp de cateva secunde. Simpla apropiere de cititor nu conduce la debitarea automata a contului. Pentru tranzactiile cu valori mai mari de 100 de RON, se va folosi codul PIN in vederea autorizarii tranzactiei.  Acest plafon nu este ales intamplator, 90% dintre tranzactiile cu cardul fiind sub acest nivel.

Cardul Zambet se comporta ca un card de tip prepaid – avand in vedere ca fiecare calatorie este platita din portofelul electronic care este reincarcat periodic cu sume de bani, dar si ca un card de debit/salariu standard, prin care se pot accesa disponibilitatile din cont. Limita maxima cu care se poate incarca portofelul electronic este de 50 de RON. Cand acest disponibil a fost epuizat, posesorul cardului un mai poate efectua calatorii chiar daca in cont dispune de lichiditati. In acest caz este nevoie de un nou transfer din contul bancar in portofelul electronic.

Intentia celor doi parteneri (RATB si BCR) este ca cele doua milioane de calatori care folosesc zilnic transportul in comun sa utilizeze cardul Zambet. Cele doua carduri, cardul Activ si cardul Zambet, vor circula in paralel insa pare ca tendinta va fi ca, in timp, cardurile bancare cu aplicatia de tranzit incorporata – emise de BCR dar si de alte banci – sa inlocuiasca produsul RATB.

In alta ordine de idei, se doreste ca implementarea acestei solutii moderne de plata sa conduca la diminuarea fraudei, prin neplata calatoriei, estimata de oficialii RATB la 30%.  Avand in vedere ca incasarile lunare din calatorii ale RATB se ridica la 20 mil. RON, plus TVA, acest procent de frauda este extrem de mare. Ca si pana acum, vor continua sa existe cititoare care veridica daca a fost validat cardul la urcare, indiferent daca acesta este bancar sau in proprietatea RATB.

RATB este deschisa pentru incheierea de parteneriate si cu alte banci, oficialii companiei  anuntand deja ca sunt in discutii si cu BRD pentru lansarea unui card similar, insa sub licenta MasterCard. Mai mult, compania doreste sa integreze in sistem si operatorii privati din domeniului transportului de persoane.

BCR intentioneaza sa instaleze 100 de terminale contactless pana la sfarsitul anului si, prin Igor Zganjer – director executiv Directia Carduri BCR –  face o previziune potrivit careia, “in 4-5 ani, 80% din POS-urile operationale pe piata romaneasca vor fi de tip contactless”.

La nivel european, din cei 4.000 de membri Visa Europe, doar 40 au emis carduri contactless, numarul acestor produse emise pe piata europeana fiind de 19 milioane.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?