[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Raport Revolut: „chiar daca ne-am fi asteptat ca utilizarea de numerar sa scada in contextul pandemiei, acesta a crescut cu 39%”

18 septembrie 2020

Revolut a analizat pe parcursul verii obiceiurile de cheltuire și destinațiile de călătorie ale utilizatorilor români, comparativ cu aceeași perioadă din 2019.  Datele astfel obținute confirmă faptul că numărul de utilizatori care a călătorit vara aceasta a scăzut semnificativ. Românii au călătorit cu 58% mai puțin față de vara trecută, potrivit raportului.

Utilizatorii Revolut cu vârste cuprinse între 24 și 34 de ani sunt cei care au călătorit cel mai mult vara aceasta, în ciuda restricțiilor impuse în contextul pandemiei globale. Aceștia au călătorit de 4 ori mai mult decât persoanele cu vârsta cuprinsă între 45 și 54 de ani.

Cele mai populare destinații de vacanță

Cele trei destinații de vacanță din topul preferințelor românilor în 2020 rămân aceleași cu cele din 2019: Bulgaria, Grecia și Ungaria. Cu toate acestea, vedem o schimbare la următoarele destinații din top: dacă în 2019 românii au ales Italia și Marea Britanie ca destinații de vacanță, anul acesta au preferat Franța și Austria.

Cheltuieli pe categorii

Românii au retras mai mult numerar în timpul vacanței în 2020. În medie, românii au retras echivalentul a 1400 RON numerar în perioada vacanței, cu 39% mai mult față de aceeași perioadă din 2019 când suma medie retrasă a fost 1000 RON. Chiar dacă ne-am fi așteptat ca utilizarea de numerar să scadă în contextul pandemiei, acesta a crescut cu 39%.

Când vine vorba despre tipul de cazare, utilizatorii Revolut din România au optat atât pentru hoteluri cât și pentru proprietăți private. În timp ce numărul de oameni care au ales Airbnb a rămas constant, cei care au ales să își petreacă vacanța într-un hotel a scăzut cu 56% în 2020.

Dacă în 2019 turiștii români au cheltuit cel mai mult în baruri, cafenele și restaurante, în 2020 au optat să nu mai iasă așa mult, ceea ce a determinat o creștere semnificativă a cheltuielilor în magazine alimentare și supermarketuri, acestea ocupând locul al doilea în topul principalelor categorii de cheltuieli, după retragerile de numerar.

Acest lucru nu a schimbat însă suma medie pe care românii au cheltuit-o în baruri, cafenele și restaurante în perioada vacanței, ea rămânând constantă la aproximativ 600 RON.

Cumpărături și retrageri din ”pușculița digitală”

Cum guvernele și autoritățile sanitare au impus restricții pentru călătoriile în străinătate, mulți români au ales să își petreacă vacanța în țară. Făcând o comparație cu anul trecut, utilizatorii Revolut au cheltuit cu 207% mai puțin pentru achizițiile fizice din alte țări – suma totală fiind 216 milioane RON.

Impactul financiar declanșat de pandemie este incontestabil potrivit comportamentului financiar al bazei de utilizatori Revolut. Acesta a cauzat și o creștere de 29% în rândul celor care au ales să își retragă bani din pușculițele digitale Vaults, creșterea fiind comparabilă cu aceeași perioadă a verii de anul trecut. Suma retrasă în această perioadă din pușculițele digitale Vaults este de 136 milioane RON.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?