Raport NOCASH – piata cardului de credit recupereaza timid

20 decembrie 2012

20 decembrie, 2012 – Tranzactii in crestere, ceea ce nu inseamna neaparat volume mai mari, pentru ca valorile per tranzactie sunt tot mai mici iar clientii sunt tot mai greu de gasit, este imaginea de astazi a pietei cardului de credit. Desi soldul portofoliului de carduri de credit s-a reintors pe crestere incepand cu trim.II 2011, recuperarea este timida, produsele valide, aflate in circulatie, fiind in continuare cu 20% mai putine decat in martie 2009.

In piata sunt unitati bancare ce nu reusesc sa vanda niciun card de credit intr-o saptamana. Practic, la nivelul celor 5.900 de unitati bancare, la o crestere a soldului de 60.000 de carduri, media lunara pe primul semestru din 2012 este de numai 10 carduri per unitate – grafic 1.

Bucurestiul joaca un rol important in atragerea de clienti pe cardul de credit. O centralizare a datelor pentru sase emitenti – care detin jumatate din piata cardului de credit – releva faptul ca ponderea capitalei este de 20%.

Per total piata, cardurile de credit au ajuns sa ruleze anual aproximativ 2 mld. Euro. Din aceasta suma peste 1,7 mld. Euro sunt tranzactionate pe cardurile bancare.

Va fi 2012 mai bun? Sigur nu pe emitere, unde ritmul de crestere va ramane la nivelul celui consemnat in prima jumatate a anului sau chiar mai jos. Pe acceptare insa, dupa primele doua trimestre, comparativ cu aceeasi perioada din 2011, raspunsul este afirmativ.

Campaniile de promovare, ofertele comerciantilor, programele de plata in rate cu dobanda zero, toate determina posesorii de card sa cumpere – ceea ce conduce la cresterea in continuare a numarului de tranzactii. Insa puterea de cumparare slabita a posesorilor se vede si in volumele care se mentin relativ constante, in termeni reali – grafic 2, situatie care nu va imbunatati profitabilitatea bancilor pe acest segment.

ALPHA, BCR, BRD, BT, CEC, GARANTI, ING, PIRAEUS, RZB, UNICREDIT

Extras din Raportul pietei cardurilor, editia a VI-a

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Nic Marius Balaceanu – Founder & CEO Lendrise

„For more than a week now, ScoreRise enrolls daily hundreds of users through an innovative facial recognition interface. Enrollment takes less than a minute and it does not require presence of a human operator or video recording. And, of course, it stays fully GDPR compliant with help from Reff & Associates and Deloitte Romania.”

Sondaj
Romania este ultima tara membra UE care nu a transpus in legislatia romaneasca Directiva europeana revizuita a serviciilor de plata (PSD2). Cand credeti ca se va intampla totusi acest lucru?
48 votes · 48 answers
Voteaza
NoCash