[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Raport anual BNR: in 2014 a scazut numarul IFN-urilor dar a crescut cu peste 8% soldul angajamentelor si a revenit profitul – 300 mil. RON

1 iulie 2015

In cursul anului 2014, in sectorul institutiilor financiare nebancare (IFN), al institutiilor de plata (IP) si al institutiilor emitente de moneda electronica (IEME) a continuat procesul de restructurare, atat din punct de vedere numeric, cat si al principalilor indicatori financiari agregati.

Fata de sfarsitul anului 2013, numarul institutiilor financiare nebancare inscrise in Registrul general a scazut de la 173 la 170, aceasta diminuare fiind rezultatul radierii unui numar de 15 institutii, concomitent cu inscrierea altor 12 institutii. Radierile s-au realizat preponderent la cerere (13 cazuri) sau din alte cauze prevazute de lege (2 cazuri).

Fata de sfarsitul anului precedent, la 31 decembrie 2014 numarul institutiilor financiare nebancare inscrise in Registrul special s-a redus de la 50 la 44, ca urmare a radierii unui numar de 6 institutii, dintre care 4 nu au mai respectat limitele reglementate ale indicatorilor privind criteriile de inscriere in Registrul special, una a fost absorbita in urma unui proces de fuziune cu o institutie de credit si una a solicitat radierea din registrele tinute de Banca Nationala a Romaniei.

La 31 decembrie 2014, in Registrul institutiilor de plata erau inscrise 8 institutii de plata si 48 de agenti prin intermediul carora acestea presteaza servicii de plata pe teritoriul Romaniei si in strainatate. Dintre agenti, 9 au fost inscrisi in cursul anului 2014 in registrul administrat de Banca Nationala a Romaniei. Totodata, dintre institutiile de plata autorizate, 4 detin si calitatea de institutie financiara nebancara, fiind inscrise in Registrul general.

La 31 decembrie 2014, in Registrul institutiilor emitente de moneda electronica erau inscrise 2 institutii, similar situatiei de la sfarsitul anului precedent.

Nivelul agregat al creditelor si angajamentelor a atins 36 290,5 milioane lei, in scadere cu 1,3 la suta fata de anul precedent. In structura, suma de 9 637,7 milioane lei (26,5 la suta) a reprezentat finantarile acordate sub forma de leasing financiar, 8 632,7 milioane lei (23,8 la suta) au fost alte tipuri de credite, iar suma de 18 020,1 milioane lei (49,7 la suta) a reprezentat soldul angajamentelor date. Acesta din urma s-a plasat pe o traiectorie ascendenta comparativ cu sfarsitul anului 2013 (+8,2 la suta), in timp ce leasingul financiar si celelalte tipuri de credite s-au diminuat cu 4 la suta si, respectiv, cu 14,2 la suta.

In ceea ce priveste nivelul creantelor restante si indoielnice, la valoare neta, acesta s-a diminuat in intervalul 31 decembrie 2013 – 31 decembrie 2014, atat in suma absoluta, de la 1 038,6 milioane lei la 841,7milioane lei, cat si ca pondere in totalul activului net, de la 4 la suta la 3,5 la suta.

Concomitent, a scazut si nivelul provizioanelor aferente creantelor restante si indoielnice, de la 4 565,4 milioane lei la 4 498 milioane lei. Totodata, pe parcursul anului 2014, institutiile financiare nebancare inscrise in Registrul general si-au ameliorat profitabilitatea, rezultatul financiar revenind in plaja valorilor pozitive. Profitul agregat al institutiilor financiare nebancare inscrise in Registrul special a fost de 107,4 milioane lei, iar cel al institutiilor inscrise doar in Registrul general de 193 milioane lei, rezultand un profit total al sistemului de 300,4 milioane lei.

Principalii indicatori de profitabilitate (rata rentabilitatii financiare – ROE si rata rentabilitatii economice – ROA) au inregistrat valori semnificativ mai mari la nivelul institutiilor financiare nebancare inscrise doar in Registrul general (ROE: 21,3 la suta si ROA: 9 la suta) comparativ cu cele inscrise si in Registrul special (ROE: 2,1 la suta si ROA: 0,5 la suta), rezultand o profitabilitate superioara a institutiilor de mici dimensiuni.

Descarca aici documentul complet: Raport anual BNR – 2014

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?