[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Raluca Micu, BNR: „avem creştere de 45% pe zona de comerţ electronic şi de 32% pe zona de plăţi la terminale fizice”

20 octombrie 2023

Desi România are in circulatie peste 20,5 mil. de carduri valide si active, care au generat cel putin o tranzactie in ultima luna, cifra care ar trebui sa arate un grad de incluziune ridicat, „la incluziunea financiara suntem tot acolo” a declarat joi, la evenimentul dedicat Zilei Naţionale a Comerţului Electronic, Raluca Micu, şef Direcţie Supraveghere Plăţi din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), potrivit Agerpres.

Nu stiu daca este relevant numarul de carduri. Avem astăzi 20,5 milioane de carduri active în România. Deci, teoretic ar fi un număr care ar trebui să arate un grad de incluziune financiară destul de ridicat, dar în realitate, deşi numărul acesta semestrial creşte cu undeva la 500.000 de carduri, ca valoare medie, la incluziunea financiară suntem tot pe acolo. Este un indicator relevant din perspectiva platilor dar nu si din perspectiva incluziunii financiare” a declarat Raluca Micu (minutul 04.11′ din filmarea de mai jos).


„Din perspectiva platilor avem crestere. Suntem pe locul 15 in UE din punct de vedere al tranzactiilor cu carduri si pe locul 14 din perspectiva celorlalte instrumente de plata digitale, pe ordin de plata. Incepand cu pandemia, din punct de vedere electronic, ca şi comportament de efectuare a plăţilor digitale, avem creşteri anuale de 30%, chiar de 45%, anul trecut, pentru zona de comerţ electronic. Ceea ce arata ca romanul a inceput sa-si introduca in obiceiul de consum acest instrument si nu mai alege neaparat numerarul.„, a mai precizat reprezentantul BNR.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?