[stock-market-ticker symbols="FB;BABA;AMZN;AXP;AAPL;DBD;EEFT;GTO.AS;ING.PA;MA;MGI;NPSNY;NCR;PYPL;005930.KS;SQ;HO.PA;V;WDI.DE;WU;WP" width="100%" palette="financial-light"]

Radu Georgescu: „oamenii vor investi in Bitcoin ca la bursa, mai intai din curiozitate dar mai tarziu va avea sens”

21 octombrie 2014

In acest moment, in Romania exista ATM-uri dedicate pentru achizitia de bitcoin iar reteaua ZebraPay a anuntat recent ca permite cumpararea de Bitcoin. Si meniul terminalelor Qiwi are inclus aceasta operațiune, astfel ca putem spune ca romanii au la dispozitie o retea nationala cumulata de peste 1.000 de terminale de la care pot achizitiona bitcoin. Din acest punct de vedere, al locatiilor care permit achizitia de bitcoin, Romania probabil ca este una dintre cele mai avansate tari din Europa.

Mai mult, la noi au fost lansate platforme care sa permita integrarea platii cu Bitcoin din magazinele online romanesti iar in urmatoarele doua saptamani vor veni noi anunturi in acest sens din partea integratorilor de comert electronic.

Intr-un interviu acordat recent, Radu Georgescu a facut o serie de afirmatii legate de viitorul Bitcoin, apreciind ca pe masura ce va spori gradul de adoptie, va creste si valoarea monedei digitale. Mai jos redam interviul acordat de Radu Georgescu celor de la hotnews.ro:

Cum veti convinge oamenii ca Bitcoin nu e ceva exotic si periculos? Mergand pe strada si intreband 100 de oameni cred ca doi-trei vor stii ce e Bitcoin. Cum le puteti explica oamenilor ce este si care sunt avantajele?
RG: Pentru momentul de fata doi-trei din 100 ar fi bine, cred ca sunt mai putini. Totul se va schimba insa prin utilizare, pe masura ce acceptatorii de plati, magazinele, vor adopta Bitcoin si te vei putea duce la restaurant sa platesti cu Bitcoin. Exista deja ATM-uri cu Bitcoin.

Dar ce castiga omul de rand daca ar adopta Bitcoin? La plata cu cardul era clara schimbarea, dar la Bitcoin care e schimbarea. Ce l-ar determina pe un om care plateste cu cardul, sa treaca la Bitcoin?
RG: Cred ca lumea va avea bani investiti in Bitcoin. La inceput o vor face de curiozitate si apoi va avea sens sa ai Bitcoin. Pentru confort e clar mai simplu sa ai doar telefonul cu tine si sa nu iei si portofelul. De la „cash” la card a fost un pas mare, dar acum cu Bitcoin, nu mai ai nevoie nici de card, ceea ce pentru confort este mai simplu. Comisioanele sunt mai mici si acum la inceput lumea va lua Bitcoin de curiozitate, apoi o va face pentru confort, apoi si pentru apreciere, fiindca Bitcoin-ul va creste ca valoare.

Vreti sa spuneti ca oamenii vor investi in Bitcoin ca intr-o bursa?
RG: Exact

Dar cu volatilitatea cum e. Multi se vor teme ca intr-o zi se poate prabusi tot sistemul Bitcoin…
RG: Sistemul Bitcoin nu are nicio legatura cu un sistem piramidal, este cu totul altceva. Cel mai aproape as zice ca moneda Bitcoin este un index al industriei tehnologice Bitcoin. Tehnologia e una ce duce in cu totul alta parte, e super puternica.

Ajuta si faptul ca poate fi emis doar un numar maxim de Bitcoin (21 de milioane)
RG: Ajuta, dar nu acolo este problema. Bitcoin are doua semnificatii: (1) este tehnologia Bitcoin, care e o lista de tranzactii, de asset-uri si (2) moneda care este unul dintre asset-urile ce pot fi tranzactionate pe aceasta tehnologie. Valoarea monedei este un index al acestei tehnologii. Se investeste foarte mult in tehnologie, sute de milioane de dolari ajung la companii ce functioneaza pe aceasta tehnologie si aceste companii functioneaza tot mai bine. Tehnologia creste, firmele de tip Bitcoin cresc si indexul acestei industrii creste si la fel se va intampla si cu valoarea Bitcoin-ului.

Am vazut ca autoritati bancare din diverse tari avertizeaza utilizatorii ca Bitcoin e periculos. Sunt doar declaratii alarmante sau cum trebuie interpretate?
RG: Sunt ezitarile inerente inceputului unui business nou. Lumea incearca sa inteleaga, lumea isi pune intrebari si e normal sa faca asta. Incet, incet se raspunde la intrebari, oamenii incep sa inteleaga si totul va fi mai ok.

00OO00

Radu Georgescu, fondator al GECAD Group si cunoscut pentru dezvoltarea unor companii precum Avangate si ePayment, a anuntat in primavara ca devine sef al board-ului companiei Coinzone. Aceasta propune un nou „payment gateway” global pentru Bitcoin si monede virtuale cu localizare pentru Europa si tarile emergente. Compania are operatiuni in Statele Unite si Europa, iar in Romania se gaseste departamentul de dezvoltare. Compania a fost infiintata la inceput de 2014, iar in 6 mai a.c. a fost procesata prima tranzactie Bitcoin. Ca numar de angajati se va ajunge la 15. Radu Georgescu are asteptari mari: isi propune ca prin Coinzone sa devina cea mai mare platforma europeana de profil.

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Anders Olofsson – former Head of Payments Finastra

Banking 4.0 – „how was the experience for you”

So many people are coming here to Bucharest, people that I see and interact on linkedin and now I get the change to meet them in person. It was like being to the Football World Cup but this was the World Cup on linkedin in payments and open banking.”

Many more interesting quotes in the video below:

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?