PwC Romania – Pana la 50% din departamentele financiare vor disparea. Ce rol va mai juca CFO-ul?

10 decembrie 2020

Transformarea digitală nu înseamnă doar implementarea de tehnologie, ci şi abilitatea de a integra tehnologia cu resursa umană. Este clar că rolurile şi responsabilităţile angajatului se vor schimba, cred Monica Biota şi Monica Movileanu, parteneri în cadrul PwC România.

Potrivit acestora, departamentele financiare trec printr-o transformare digitala fundamentala iar funcţia financiară, aşa cum o cunoaştem noi în mod tradiţional, va dispărea.

Realitatea este că tot ceea ce este repetitiv, ceea ce nu repetă o analiză superioară a datelor, va fi înlocuit de tehnologie. Acest lucru înseamnă şi o transfor­mare fundamentală a departa­mentelor financiare, a structurii departa­mentelor financiare. Potrivit unui studiu PwC referitor la finance generation, am constatat că este posibil ca până la 50% din departamentele financiare aşa cum le cunoaştem noi la acest moment să dispară, iar forţa umană să aibă nevoie de abilităţi şi competenţe diferite de cele pe care le are în acest moment“, a spus Monica Biota în cadrul emisiunii Business Insights with PwC.

Rolul departamentului financiar şi implicit al CFO-ului se schimbă fundamental. CFO-ul nu este numai cel care dă un set de situaţii financiare, ci este implicat în mod activ în diverse aspecte precum definirea strategiei şi execuţia strategiei, colaborarea cu toate părţile implicate, fie că sunt investitori, bănci sau angajaţi, spune Monica Movileanu.

Dacă vorbim despre transformare financiară, vorbim în principal despre trei aspecte: digitalizare, raportare non-financiară şi gestinonarea serviciilor prin centre de excelenţă sau prin centre de servicii partajate. Un element important este partea de tehnologie, adică partea de automatizare, introducerea de roboţi pentru procesele repetitive. Sunt beneficii majore în introducerea de astfel de roboţi, precum eficienţa, eliminarea erorii umane şi realocarea resursei umane către analiză, decizie şi inovare”, a declarat Monica Movileanu în cadrul aceleiaşi emisiuni.

Adauga comentariu

Noutăți
Cifra/Declaratia zilei

Gabriela Nistor – director general adjunct BT

Tendinţele pe care le-am remarcat înainte de începerea pandemiei s-au accelerat pe perioada stării de urgenţă. Am văzut acest lucru ca o oportunitate, un tipping point pentru bancă. Post-pandemie nu avem cum sa ne întoarcem la comportamentul financiar pe care îl aveam până în februarie a.c. Relaţia românilor cu online-ul s-a schimbat. In plus, cardul fizic se va dematerializa. Vom asista la o scădere a cererii pentru cardurile fizice, respectiv la o creştere a preferinţei pentru componenta digitală a acestora.”

Sondaj

In 23 septembrie 2019, BNR a anuntat infiintarea unui Fintech Innovation Hub pentru a sustine inovatia in domeniul serviciilor financiare si de plata. In acest sens, care credeti ca ar trebui sa fie urmatorul pas al bancii centrale?